Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csalásért ítélték el egy fogyasztói csoport működtetőit Székesfehérváron

2016-04-08 18:05:58

A Székesfehérvári Járásbíróság 44 vádlott bűnösségét állapította meg pénteki elsőfokú, nem jogerős ítéletében egy olyan csalássorozat ügyében, amelyben a fogyasztói csoportokat működtető vádlottak mintegy 3300 embert károsítottak meg.
A Székesfehérvári Városi Ügyészség a fogyasztói csoport működtetésére létrejött cég tényleges irányítói, az üzletkötők oktatásában, irányításában, felügyeletében résztvevők, továbbá az üzletkötők ellen emelt vádat.
    A bíróság a 2005 óta tartó eljárás végén az elsőrendű vádlott felelősségét felbujtóként elkövetett, 1219 rendbeli csalás bűntettében, illetve vétségében, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében állapította meg. A másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki 1217 rendbeli csalásban, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében, szintén felbujtóként. Mindkét vádlottat két év - öt év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte.
    A többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, próbára bocsátásra ítélték vagy megrovásban részesítették. A vádlottakkal szemben több mint 20 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el, továbbá több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték őket.
    A bíróság kétszáz tárgyalási napot tartott az ügyben. Csak a nyomozás során keletkezett iratanyag több mint tízezer oldalt tett ki, ezt egészítették ki a tárgyalási, a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek és az egyéb iratokból álló, több ezer oldalas írásos anyag.
    A vád szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 1999-ben és 2002-ben is céget alapított. A cégek fő tevékenysége a cégbejegyzés szerint üzletviteli tanácsadás, ténylegesen azonban fogyasztói csoportok szervezése és működtetése volt. Az ország egész területén fiókirodákat nyitottak, üzletkötőket vettek fel, különböző helyi és regionális sajtótermékekben hirdetéseket adtak fel.
    A vád szerint a vádlottak hitelt kínáltak a sértetteknek, akik azonban nem kaptak teljes körű, korrekt tájékoztatást a szerződéskötés előtt. Elhallgatták előlük, hogy a cég vásárlói csoport szervezésével foglalkozik, és hogy az igényelt összeghez csak 1-5-10 év múlva jutnak hozzá, ha a közgyűlésen kiválasztják őket, és nincs is erre elegendő pénzük. A vádlottak jogtalan haszonszerzés végett megtévesztették a sértetteket, akiktől nyugta ellenében "szerződéskötési, megbízási díjat, törlesztőrészleteket" vettek át, és ezzel kárt okoztak nekik.