Emma napja van. | 2024.04.19

Balog: meg kell ismerniük egymást a romáknak és a nem romáknak

2016-04-08 14:12:00

 Ha azt akarjuk, hogy a magyarországi cigányok, romák részei tudjanak lenni a magyar társadalomnak és jövőnek, akkor az egyik legfontosabb feladat, hogy megismerjük egymást - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere pénteken, a nemzetközi romanapon egy budapesti könyvbemutatón.

    Balog Zoltán a Ha szaladok, agyonlőnek, ha megállok, agyonvernek című, a roma holokauszthoz kapcsolódó, iskolásoknak szóló segédanyagról azt mondta: az úgy beszél a romák második világháború alatt elszenvedett tragédiájáról, hogy "nem kizárólag az áldozatokról szól, hanem a hősökről is".
    A kötet címére utalva megjegyezte, hogy voltak, aki ellenálltak, ha sorsuk végül nem tért is el a többi áldozatétól, és hangsúlyozta: a Magyarországon és a Kárpát-medencében élő népcsoportoknak, népeknek, nemzeteknek a sajátjuk mellett van egy közös történetük is, ami különösen igaz a magyarországi romákra.
    Fontosnak tartjuk, hogy mit tanulnak a gyermekeink az iskolában, alapvetően ezen fog múlni az, hogy miként tudunk a jövőben együtt élni - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy 2002 óta része a nemzeti alaptantervnek a cigányság története, benne a roma holokauszttal.
    A reális kép alkotása, a megismerés az együttélés fontos záloga - hangsúlyozta a miniszter, aki a kötethez fűzött ajánlójában úgy fogalmazott: "honfitársainknak nevük van és arcuk. így már emlékezhetünk rájuk. Az ő történetük a mi történetünk is."
    Orsós Anna romológus, egyetemi tanár az eseményen arról beszélt: megkezdődött már a hazai tankönyvek átdolgozása, de a cigányság történetéről még mindig kevés információt kapnak az iskolában a diákok. Porogi András, a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója azt emelte ki, a 130 oldalas oktatási segédanyag a korosztály igényeihez, felhasználói szokásaihoz alakított szerkezetben, hat gyermek és fiatal sorsán keresztül segíti a történtek megértését.
    Az eseményen elhangzott az is: elkészült tíz, 1956 roma hőseinek emléket állító négy-hat perces kisfilm, amelyeket - huszonöt másodperces tévészpotok mellett - a Terror Háza Múzeum honlapján is megtekinthetnek az érdeklődők.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó