Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lázár: az ország számára előnyös, politikai megegyezés született az aszfaltügyben

2016-04-08 13:58:00

Magyarország számára előnyös, politikai megegyezés született a magyar kormány és az Európai Bizottság között az aszfaltügyben, a felek nem fordulnak bírósághoz, a megállapodás nem jár nettó veszteséggel - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Makón.

    Lázár János Corina Cretuval, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával közös sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány és az Európai Bizottság megállapodott abban, hogy a vitás kérdést nem bíróságon, hanem a nézeteltérést félretéve megegyezéssel rendezik. A biztos rendkívül előnyös, nagyvonalú ajánlatot tett, amelyet hétfőn a kormány megtárgyal, és valószínűleg el is fogad - tette hozzá.
    A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban hat auditügy van függőben, ezek közül a legjelentősebb az "aszfaltügy", amely miatt mintegy 500 milliárd forint kifizetése áll - közölte a politikus.
    Az ügy arról szól, hogy aszfaltkeveréssel is foglalkozó cégek kartellezhettek, ami miatt az Európai Bizottság szabálytalansági eljárást indított.
    A miniszter a megállapodásban szereplő korrekció pontos mértékéről nem nyilatkozott, de azt elmondta, hogy az lényegesen kedvezőbb, mint a sajtóban megjelent 200 milliárd forintos összeg. Hangsúlyozta, az ország nem fog nettó forrást veszíteni a megegyezés következtében.
    Kiemelte, a kormány támogatja Corina Cretu biztosi tevékenységét, és a magyar mellett számíthat a visegrádi négyek és a kohézió barátainak segítségére a 2020 utáni költségvetéssel kapcsolatos vitákban.
    Lázár János kifejtette, Magyarország számára fontos, hogy az Európai Bizottságban a regionális fejlesztések felelőse egy román női politikus, aki megérti, a határ menti régió számára nem ajándékot, hanem lehetőséget jelentenek az uniós források.
    A miniszter köszönetet mondott Corina Cretu segítségéért, hogy a közeljövőben megnyílhat négy határátkelőhely Magyarország és Románia között, olyan utakon, amelyek uniós forrásból épültek.
    Corina Cretu hangsúlyozta, a három éve húzódó jogvita senki számára sem hasznos, a megállapodás a pénzügyi korrekciók szabályaival egybevág.
    A biztos örömét fejezte ki, hogy néhány adminisztratív lépés után az Európai Bizottságnak lehetősége lesz Magyarország rendelkezésére bocsátani azokat az összegeket, amelyeket eddig visszatartottak.
    A politikus kifejtette, támogatni fogja a magyar-román együttműködést, hozzátéve, májusban elindulhatnak azok a két ország közötti, határ menti kapcsolatokat erősítő pályázatok, amelyek hozzájárulnak a térségben lakók életminőségének javításához.
    Corina Cretu kitért arra, kilenc új határátlépési pont kialakítására lenne szükség a két ország között, olyan utak mentén, amelyek abban a reményben épültek, hogy az átadáskor Románia már a schengeni övezet tagja lesz. Hangsúlyozta, mind a két kormány elkötelezett abban, hogy a lehető legkorábban megoldást találjanak.
    Patriciu Achimas-Cadariu román egészségügyi miniszter közölte, a szomszédos országban a jövő héten indul a daganatos betegségek megelőzésére átfogó program. Ennek során számítanak a magyar szakemberek tapasztalataira, a többi között arra a tudásra, amelyet a 2008 óta folyó - a mellrák okozta halálozás megelőzése szempontjából kulcsfontosságú - mammográfiás szűrés során szereztek.