Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: leginkább az üzemanyagok tavalyi ármozgása okozta a meglepően alacsony márciusi inflációt

2016-04-08 13:45:00

Alapvetően az üzemanyagok árindexének változása okozta a nem várt alacsony márciusi inflációt, az éves inflációs ráta márciusban 0,5 százalékponttal csökkent a februári 0,3 százalékról - állapította meg a statisztikai jelentés után kiadott elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

    A KSH jelentése szerint márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva  0,1 százalékkal emelkedtek.  
    Inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott MNB által számított  mutatók - a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja - csak minimálisan változtak  az előző hónaphoz képest. A mutatók szintje továbbra is visszafogott inflációs környezetre utal - közölte elemzésében a jegybank.
    Az üzemanyagok ára februárban 11,2, márciusban 14,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, amit alapvetően a bázishatás váltott ki, mert tavaly februárról márciusra 3,8 százalékponttal mérséklődött az üzemanyagok éves áresése.
    Az MNB által számított mindhárom alapmutató kissé  csökkent februárról márciusra: az indirekt adóktól szűrt maginfláció mutatója 1,2 százalékról 1,0-ra, a keresletérzékeny termékek inflációja 1,6-ról 1,5 százalékra, a ritkán változó árú termékek inflációja pedig 1,8 százalékról 1,7 százalékra mérséklődött.  
    Az elmúlt időszakban a keresletérzékeny termékek hozzájárulása az inflációhoz  érdemben nem változott, míg a volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszerek árai összességében az árcsökkenés irányába hatottak - emelte ki az elemzés.
    Az iparcikkek éves inflációs rátája  az elmúlt másfél év átlagánál továbbra is magasabb, mind a tartós, mind a nem tartós iparcikkek árszintje enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest. Havi összevetésben a nem-tartós termékkörön belül a volatilis repülőjegy-árak mutattak számottevő áremelkedést. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet együttes hatása alakítja - tette hozzá az MNB.
    A piaci szolgáltatások díjai  a korábbi éveknek megfelelő havi áremelkedést mutattak, de az MNB szerint a általános árdinamika ezen a területen is visszafogott.
    A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai - elsősorban a tej és egyéb tejtermékek árának mérséklődése miatt - érdemben csökkentek az előző hónaphoz képest, míg a nyers élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje lényegében nem változott.
    Az MNB elemzés végül kitért még arra is, hogy a lakosság inflációs várakozásai az inflációs folyamatokkal összhangban mérsékeltek, enyhén az inflációs cél alattiak.