Emma napja van. | 2024.04.19

Kövér László: meg kellene tanulnunk jobban elfogadni egymás különbözőségeit

2016-04-08 13:33:00

 Miközben a külföldi migránsok befogadásáról vitázunk, sok teendőnk van még magyar polgártársaink befogadása és elfogadása kapcsán, a magyar társadalomban meg kellene tanulnunk jobban elfogadni egymás fizikai, szellemi vagy éppen politikai különbözőségeit - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által alapított Befogadó magyar település díjak átadásán a Parlamentben.

         A házelnök úgy fogalmazott: egy olyan időszakban, amikor "sokan hajlamosak visszaélni a befogadás gondolatával", örömére szolgál, hogy azokat köszöntheti, akiknek nem politikai, hanem szívügyük az, hogy embertársaik befogadásának nemes ügyét önzetlenül és a leggyakorlatiasabb módon szolgálják Magyarországon.
    Kövér László szerint a díjosztó arra is jó alkalom, hogy tudatosítsuk mindenkiben: "miközben a külföldi migránsok befogadásáról vitázunk, sok teendőnk van még önmagunk, azaz magyar polgártársaink befogadása és elfogadása kapcsán, jelképes és valós értelemben egyaránt".
    Hozzátette: a magyar társadalomban meg kellene tanulnunk jobban elfogadni egymás fizikai, szellemi vagy éppen politikai különbözőségeit és ez nagyban erősítené a nemzeti egységet. Egy közösség ugyanis maga sem lehet egészséges, ha nem tudja befogadni, elfogadni és segíteni az egészségügyi fogyatékossággal küzdő tagjait - hangsúlyozta Kövér László, aki szerint erősebbé válik az a közösség, amelynek tagjai - fogyatékosok és nem fogyatékosok - valóban odafigyelnek egymásra.    
    Kiemelte: a magyar államnak pénzügyi erejéhez és eszközrendszeréhez mérten kötelessége segíteni a társadalmi szolidaritás erősítését, ám az erre a célra fordítható erőforrások szűkösségétől vagy bőségétől függetlenül az önzetlen emberi segítő szándék nem pótolható.
    Ha a társadalmi közömbösség eluralkodik rajtunk, akkor bármilyen állami erőforrás terméketlennek bizonyulhat, ha viszont él a segítő emberi szándék, akkor a gyakran szűkös erőforrások is rendkívül hasznosnak tudnak bizonyulni - tette hozzá.
    A házelnök arra bíztatta Magyarország összes önkormányzatát, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt, hogy kövessék a jó példát és lehetőségeikhez képest törekedjenek élhetőbb környezetet teremteni fogyatékos embertársaik részére.
    Földesi Erzsébet, a FESZT elnöke elmondta: a díjat az 50 ezer lakos feletti kategóriában három budapesti kerület: a VIII., a XIII. és a XV. kerület nyerte el, az 50 ezer lakos alatti kategóriában pedig Mórahalom, Dunaújváros és Vác. A 2011-ben alapított, kétévente átadott elismeréssel azokat a településeket díjazzák, amelyek várospolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel.
    Az eseményen a díjazott kerületek, illetve települések képviselői - Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Holopné Schramek Kornélia, XIII.kerületi alpolgármester, Hajdu László, XV. kerületi polgármester, a Ságiné Schilling Judit, a Dunaújvárosi önkormányzat esélyegyenlőségi referense, Csányi László, Mórahalom alpolgármestere és Fördős Attila, váci polgármester - beszámoltak azokról az intézkedésekről, fejlesztésekről, akadálymentesítésekről, amelyekkel segítették, könnyebbé tették az ott élő fogyatékos emberek életét.