Andrea napja van. | 2024.04.18

A civil közoktatási platform továbbra sem a köznevelési kerekasztalnál tárgyalna

2016-04-08 13:25:00

 A civil közoktatási platform visszautasítja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ismét az általa létrehívott köznevelési kerekasztalhoz rendelné a tárgyalásokat szervezetükkel, amelyhez "félszáz, az oktatás teljes spektrumát, a pedagógusokat, szülőket és diákokat képviselő szervezet csatlakozott".

    A platform az MTI-hez pénteken eljuttatott állásfoglalásában azt írta: kezdettől fogva a kormányzat értésére adták, hogy olyan "erősen korlátozott hatókörű" tárgyalásokon, amelynek kereteit az Emmi egyoldalúan határozza meg, nem vesznek részt.
    Álláspontjuk szerint az Emmi ki akar hátrálni a szemtől szemben folytatott, nyílt tárgyalásból; elvárják, hogy a tárca közölje: elfogadják vagy visszautasítják meghívásukat. Válasz hiányában április 12-én tárgyalódelegációjuk ott lesz a megjelölt helyszínen, és a sajtó jelenlétében várják a kormányzat tárgyalásra felhatalmazott, "döntési jogosítványokkal bíró" képviselőit - tették hozzá. Amennyiben a kormányzat mégsem képviselteti magát megfelelő szinten és megegyezési készséggel, a tiltakozás, nyomásgyakorlás minden célszerű eszközével élni fognak, számítva számos civil szervezet, szakszervezet és a Tanítanék mozgalom támogatásán túl a társadalom aktív szolidaritására - fogalmaztak.
    A szaktárca csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy tájékozódó megbeszélést tartottak a platform képviselőivel. Tudatták: a platform képviselőjét várják a köznevelési kerekasztal következő ülésére. A közlés szerint a megbeszélésen meggyőződtek - és erről levélben tájékoztatták a platform képviselőit -, hogy követeléseik mindegyikével foglalkozik a kerekasztal, és azok többsége szerepel a pedagógusok sztrájkbizottsága felvetései között is.