Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM: Magyarország elkötelezett az élelmiszerveszteség csökkentése mellett

2016-04-08 11:27:00

 Magyarország különösen elkötelezett az élelmiszerveszteség csökkentése mellett - hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mezőgazdaságért felelős minisztereinek párizsi értekezletén a tárca pénteki tájékoztatása szerint.

    Az államtitkár a klímaváltozás következményeit, az élelmezés-biztonság kérdéseit és az élelmiszerveszteséget nevezte a XXI. század legjelentősebb kihívásainak.
    Egyre több élelmiszerhulladék keletkezik a világban, amin változtatni kell, elsősorban a világ növekvő népességének biztonságos élelmezése érdekében. Áttörő eredmény az élelmezésbiztonságban csak akkor érhető el, ha a tudásalapú fejlesztés és az innovációk gyakorlati hasznosulása megfelelő hangsúlyt kap - mondta a találkozón Nagy István.
    Az államtitkár kifejtette, a jelenlegi agrártámogatási rendszer nem biztosít a mezőgazdasági termelők számára kiszámítható, stabil jövedelmet, ezért új agrárpolitikai megközelítés szükséges.
    Magyarország felismerte, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kockázat-megelőzési és kockázatkezelési eszközök alkalmazására, ezért 2012 óta kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert működtet, amely a jövőben tovább bővül egy harmadik pillérrel, az állattenyésztők kockázatait, valamint a piaci kockázatokat is kezelő mezőgazdasági jövedelemstabilizáló rendszerrel - ismertette az államtitkár.
    Magyarország alapvető érdeke a mezőgazdaság fenntarthatóságának megőrzése, mert a nemzetgazdaság egyik kiemelkedő ágazatáról van szó - hangsúlyozta Nagy István.
    Az FM közleménye szerint az OECD országok és a partnergazdaságok mezőgazdasági miniszterei a termelékeny, fenntartható és ellenállóképes globális élelmezési rendszer létrehozását segítő hatékonyabb szakpolitikákat vitatják meg a szervezet párizsi székhelyén 2016. április 7-én és 8-án.