Auguszta napja van. | 2024.03.29

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek két embert

2016-04-08 07:09:07

 Terrorgyanú miatt őrizetbe vettek csütörtökön egy férfit Münchenben, egy másikat pedig a bajor tartományi főváros közelében - jelentette hírportálján a Süddeutsche Zeitung című német lap.

    A 46 éves iraki és a 29 éves nigériai férfit összehangolt akcióval, terrorelhárító egységek bevetésével vették őrizetbe. Az egyiket München belvárosában, a másikat Fürstenfeldbruck járásban kerítették kézre.
    A két férfit súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják, és biztonsági szervektől származó értesülések alapján feltételezik róluk, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel - mondta a lapnak Thomas Steinkraus-Koch, a müncheni ügyészség politikai bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezető ügyésze.
    A bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) közleményt adott ki az esetről, e szerint a két férfit "súlyos erőszakos bűncselekmény lehetséges gyanúsítottjaiként" jelölték meg a bajor hatóságokhoz befutott értesülések. A nyomozás eddigi adatai nem erősítik meg, de nem is oszlatják el a gyanút - tették hozzá.
    Az eddig rögzített adatok alapján konkrét veszély nem fenyegette a lakosságot, és az eljárás során nem találtak veszélyes tárgyakat - olvasható a bajor LKA közleményében.
    Münchenben szilveszterkor terrortámadás veszélye miatt lezárták a főpályaudvart és egy vasútállomást. Másnap a tartományi belügyminiszter elmondta: egy külföldi, "baráti" titkosszolgálattól azt az információt kapták, hogy az IÁ merényletet tervez a városban.
    Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint "absztrakt", elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.