Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az MSZP szerint a helyi Fideszhez vezetnek egy szegedi uniós csalás szálai

2016-04-07 14:00:42

Az MSZP szerint a Fidesz helyi szervezetéhez vezetnek a Szegedi Vadaspark területén, de az intézménytől függetlenül kialakított játszótér kivitelezésénél történt csalás szálai.
Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő csütörtökön a szegedi Fidesz-iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt indított nyomozást. Egy gyanúsított előzetes letartóztatásba, egy másik házi őrizetbe került, egy harmadik terhelt szökésben van, ellene az ügyészség európai elfogatóparancs kibocsátását kezdeményezte.
    A képviselő elmondta, az ügyben azt követően tett feljelentést, hogy egy a választókerületében található játszótér felújítását tervezve egy cég honlapján referenciaként ráakadt a szegedi beruházásra, az ott talált ár azonban csak töredéke volt az uniós támogatással megvalósult projekt 260 millió forintos költségének. Számításai szerint a teljes beruházás 40 millió forintba kerülhetett, és ezt alátámasztja az ügyészség álláspontja is, mely szerint a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben szereplő költségek csupán 15-20 százaléka volt, jogosulatlanul vettek igénybe mintegy 185 millió forint hazai és európai uniós támogatást.
    Ménesi Imre közölte, a beruházást a Fidesz akkori szegedi elnöke adta át, a projektet megvalósító cég vezetője kiadója volt egy a baloldali szegedi városvezetést élesen támadó lapnak, egy munkatársa pedig főszerkesztőként jegyezte ezt az újságot.
    A politikus arra szólította fel a Fidesz képviselőit, álljanak a nyilvánosság elé, tisztázzák érintettségüket, és szerezzék vissza az ellopott közpénzt, hogy az a szegediek és az odaérkezők érdekeit szolgálja.
    Nógrádi Tibor, a Fidesz jelenlegi szegedi elnöke a sajtótájékoztatót megelőzően kiosztott közleményében örömét fejezte ki, hogy a magyar igazságszolgáltatás rendben teszi a dolgát, és reméli, az minden, bűnnel besározott pénz nyomára tud bukkanni, attól függetlenül, hogy ki az elkövető.
    Aki bűntettet követ el, annak vállalnia kell a felelősséget, és meg kell bűnhődnie - szögezte le a politikus. Hozzátette: bízik abban, hogy a napokban súlyos offshore-botrányba keveredett MSZP helyi és országos képviselői az olyan, milliárdok és százmilliók eltűnésével járó botrányos ügyek iránt is fokozott érdeklődést mutatnak, amelyek a szegedi baloldal "politikai holdudvarához" köthetők.