Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rangos lengyel kitüntetést kapnak a Katyni Requiem magyar alkotói

2016-04-07 13:11:04

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nyújtja át Roman Kowalski nagykövet a Katyni Requiem magyar alkotóinak, Király László zeneszerzőnek, Polner Zoltán költőnek és Gyüdi Sándor karmesternek, színházigazgatónak pénteken a Lengyel Nagykövetségen - tájékoztatta a diplomáciai képviselet az MTI-t.
A magas szintű elismerés a közlemény szerint a köszönet kifejezése azért a kivételes gesztusért, amelyet a kitüntetettek a zenemű megalkotásával Lengyelország és a lengyelek irányába tettek. A Katyni Requiem eszerint a legnagyobb szabású kompozíció a katyni tömeggyilkosság áldozatainak emléket állító zeneművek közül, Lengyelországban sem született hozzá fogható.
    A katyni mészárlás a lengyel történelem leggyászosabb eseményei közé tartozik, a Katyni Requiem pedig újabb bizonyítéka annak, hogy a tragikus lengyel történelmi tapasztalatokhoz a magyarok nagy megértéssel és érzékenységgel viszonyulnak - hangsúlyozza a közlemény. Kétségtelen, hogy ez a két nép traumatikus történelmi tapasztalatainak hasonlóságaiból fakad, de a lengyeleket és magyarokat összekötő barátság erejét is hűen tükrözi - teszik hozzá.
    A nyugat-oroszországi Szmolenszkhez közeli Katinyban (lengyelül Katyn) és két másik helyszínen az egykori szovjet Belügyi Népbiztosság (NKVD) 1940 tavaszán mintegy 22 ezer, Lengyelország keleti területeinek szovjet megtámadása után hadifogságba esett lengyel tisztet, tartalékost és polgári személyt gyilkolt meg Sztálin és a legfelső szovjet vezetés utasítására. A katyni áldozatokat az ottani erdőben hantolták el. A szovjet vezetés egészen a rendszerváltozásig a németekre fogta a Szovjetuniót megtámadó hitleri hadsereg által 1943-ban feltárt tömeggyilkosság elkövetését. 
    Katyn kettős tragédia Lengyelország számára: 2010. április 10-én, a vérengzés 70. évfordulójára a helyszíni megemlékezésre utazó magas rangú lengyel állami küldöttség, élén Lech Kaczynski államfővel repülőszerencsétlenség áldozata lett, amikor a Tu-154-es kormánygép a szmolenszki repülőtér közelében leszállás közben lezuhant és kigyulladt.
    Lengyelországban 2008 óta április 13. a katyni vérengzés áldozatainak emléknapja, mert 1943-ban a németek ezen a napon hozták nyilvánosságra a tömeggyilkosságot.
    Magyarországon idén is április 10-én emlékeznek meg az egykori gyászos eseményről. Az emléknap előestéjén, április 9-én 22 órától a Bartók Rádió felvételről sugározza a Katyni Requiem szegedi dómban rögzített ősbemutatóját.
    Király László, a mű zeneszerzője 1954-ben született Zalaegerszegen, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzést és nagybőgőt tanult. Dolgozott egyebek között a Magyar Rádió zenei rendezőjeként és a Nemzeti Filharmónia kortárszenei szaktanácsadójaként. Zeneszerzői munkásságát 2002-ben Erkel-díjjal ismerték el. Polner Zoltán szegedi költő verseire és Cyprian Kamil Norwid lengyel költő Gyászódájára, valamint a latin nyelvű halotti mise szövegére 2012-13-ban írta a Katyni Requiemet.
    Polner Zoltán Szegeden született 1933-ban, magyar szakos tanári diplomát szerzett. Több szegedi lapnál újságíróként, kulturális rovatvezetőként dolgozott, de neve néprajzkutatóként is ismert. Több verseskötete jelent meg. Király Lászlóval együtt alkotta meg a Katyni Requiemet, amelyhez 2012-ben kezdett el verseket írni.
    Gyüdi Sándor Szekszárdon született 1959-ben. Zeneakadémiai diplomájának megszerzése után a Szegedi Nemzeti Színház karigazgató-karmestere lett. Opera-dirigensi munkája mellett 1990-től zenekari koncerteket is vezényel. 1999-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyává nevezték ki. 2008-tól a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Kezdeményezésére és zenekarának felkérésére született a Katyni Requiem, melynek ősbemutatóját 2015. november 8-án vezényelte a szegedi dómban.