Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az 56-os forradalom és a holokauszt cigány hőseire és áldozataira emlékezik a Terror Háza

2016-04-07 10:24:56

Az 1956-os forradalom és szabadságharc cigány hőseire, valamint a holokauszt cigány áldozataira emlékezik a nemzetközi roma nap alkalmából pénteken a Terror Háza. A részletes programról Békés Márton, az intézmény kutatási igazgatója beszélt csütörtökön az m1 aktuális csatornán.
A Roma Sajtóközpont (RSK) és az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) közösen tart könyvbemutatót pénteken a Terror Háza. A Ha szaladok, agyonlőnek, ha megállok agyonvernek című oktatási segédanyag a roma holokauszt történetét ismerteti meg a tanulókkal. Személyes történetekkel, beszámolókkal, visszaemlékezéssel hozza közelebb a fiatalokhoz a magyar cigányság egyik nagy tragédiáját.
    Az intézményben az 56-os forradalom cigány hőseinek emléket állító kisfilmeket is bemutatnak, ezt egészíti ki a hősökről szóló plakátkampány a főváros villamosmegállóiban és a Romani Design bemutatója. 
    "Célunk, hogy az egységes magyar nemzet érdekében minél több szó essen a magyar cigányokról, cigány magyarokról, akik az 56-os forradalom idején hősök voltak és példaképek lehetnek" - fejtette ki Békés Márton.
    Az igazgató hozzátette: "a kommunizmus a cigányságot, a romákat rasszista elnyomással sújtotta, mert nem illeszkedtek a szocialista emberképbe. Az 56os forradalom és szabadságharcban résztvevők 6-8 százaléka cigány volt, őket komoly súlyos elnyomás érte, sokakat megöltek. Fontos, hogy most beszéljünk ezekről a kérdésekről, a Terror Házának mindig is homlokterében állt ez a téma".