Auguszta napja van. | 2024.03.29

A litván elnök szerint senki sem akadályozhatja Ukrajna útját Európába

2016-04-07 10:10:53

Senki sem gördíthet akadályokat Ukrajna elé az Európába vezető úton - jelentette ki Dalia Grybauskaite litván elnök csütörtökön, reagálva az EU-ukrán társulási egyezményről tartott hollandiai népszavazásra, amelyen elutasították a megállapodást. 
Az Ukrajinszka Pravda című ukrán napilap európai melléklete által nyilvánosságra hozott angol nyelvű videoüzenetében Grybauskaite hangsúlyozta, hogy nem kell elveszíteni a reményt, nem szabad kétségbe vonni Ukrajnának azt a döntését, hogy a fejlődés európai útját választotta.
    "Senki sem állhat Ukrajna Európába vezető útjában, mert Ukrajna mindig is Európában volt, és ott is marad" - mondta az államfő. Hozzátette, nem kétséges, hogy Ukrajna jövője az ukránok kezében van. Úgy vélekedett, hogy a kialakult helyzetben sokkal jobban össze kell fogni és határozottabbnak kell lenni, késznek a reformok végrehajtására, az európai integrációra és az "új, európai Ukrajna" megszületésére.
    Grybauskaite hangsúlyozta, hogy "Litvánia és egész Európa az ukránok oldalán áll majd". 
    Hollandiában szerdán nem ügydöntő népszavazást tartottak az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről. A megállapodást a szavazók 61,1 százaléka elutasította, 38,9 százalékuk támogatta. A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, így a referendum érvényesnek számít.
    Mark Rutte holland miniszterelnök az eredmények közzététele előtt közölte, hogy kormánya nem hagyja figyelmen kívül, ha érvényes referendumon győznek a nem szavazatok. Elmondta, hogy ebben az esetben felülvizsgálják az egyezmény ratifikálásáról szóló nemzeti döntést.