Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belga kormányfő: a bírálatok ellenére Belgium nem számít bukott államnak

2016-04-06 18:39:00

A márciusi brüsszeli terrortámadások kétségtelenül kudarcot jelentenek Belgium számára, az ország azonban a bírálatok ellenére nem számít bukott államnak - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő.

    "Ha történik egy ilyen támadás, az természetesen kudarcot jelent" - ismerte el a miniszterelnök a brüsszeli régió kormányzatát vezető Rudi Vervoorttal közösen tartott brüsszeli sajtóértekezletén.
    Mint mondta, ez azonban még nem jelenti azt, hogy országa bukott állam lenne. Hozzátette, hasonló kudarcot jelentettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások az Egyesült Államok számára vagy a 2005-ös londoni metrórobbantások Nagy-Britannia számára.
    Charles Michel kijelentette: Belgiumnak soha nem látott tragédiával kellett szembenéznie, de a hatóságok gyors válaszintézkedéseket foganatosítottak a biztonság megerősítésére.
    "A támadások előtt is tisztában voltunk a fenyegetettséggel. Kezdeményeztük a biztonsági és a radikalizálódás elleni intézkedések fokozását. Néhány hónap alatt harminc konkrét gyakorlati intézkedést hajtottunk végre" - mondta.
    A kormányfő mindazonáltal hangsúlyozta, a hatóságoknak ennél is többet kellett volna tenniük a terrorcselekmények megakadályozása érdekében. Michel szerint ezért fokozni kellene a rendőri erőknek és az ügyészségeknek nyújtott támogatást.
    A belga miniszterelnök végül arról is beszámolt, hogy két héttel a két helyszínen elkövetett terrortámadások után Brüsszelben az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, várhatóan a jövő héten a metróközlekedés is teljesen helyreáll a városban.
    A brüsszeli repülőtéren és a metróban végrehajtott március 22-i merényletekben harminckét ember életét vesztette és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.