Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az MNB-nél megvizsgálják, felemeljék-e az nhp keretét 100 milliárd forinttal

2016-04-06 17:16:00

 A Magyar Nemzeti Bank a Magyar Bankszövetség kérésére megvizsgálja, hogy felemeljék-e a növekedési hitelprogram (nhp) idei keretét 100 milliárd forinttal - mondta a Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője szerdán Budapesten, egy sajtóbeszélgetésen.

    Elmondása szerint a bankszövetség az nhp idei évre szóló, forintban nyújtható keretének felemelését a nagy érdeklődésre tekintettel kéri.
    A jegybanki szóvivő emlékeztetett arra: 2016 végével kifut az nhp-program, amely trendfordulót hozott a magyar vállalatok hitelezésében. Az nhp-ban eddig 2126 milliárd forint hitelt vett fel mintegy 31 000 vállalkozás, a program során először a hitelkiváltás volt a fókuszban, mára a beruházásokhoz felvehető hitelekre esik a hangsúly.
    A szóvivő kiemelte: a jegybank a jövőben azt szeretné, ha a bankszektor szereplői saját forrásokból növelnék hitelezésüket.
    Hidvéghi Balázs egy újságírói kérdésre, az MNB elnökének hétfői, parlamentben elmondott beszédére utalva kifejtette: az MNB értéktár programja a jegybank társadalmi felelősségvállalási programja keretében indult, hozzátéve, az értéktár program keretében eddig megvett, a magyar nemzeti értékeket gyarapító műkincseket országszerte közel negyedmillió látogató nézte meg eddig.
    Az MNB szóvivője kiemelte: 2018-ig az MNB 30 milliárd forintot különített el az értéktár programban tervezett műkincsvásárlásokra.
    Hidvéghi Balázs emlékeztetett Matolcsy György parlamentben tett kijelentésére, miszerint - ,ha erre igény van - a jegybank vezetése, szakemberei a parlamentben készek beszámolni az MNB értéktár programjáról, például az Országgyűlés kulturális bizottságában.
    Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: a nyugat-európai jegybankokra, a társintézményekre is jellemző, hogy műkincseket vásárolnak, ezzel is gyarapítják az adott ország nemzeti vagyonát, ez az angol, a francia és a német központi bank tevékenységében is bevett gyakorlat.