Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bakondi: a CIA nem tud Magyarország elleni fenyegetésről

2016-04-06 06:36:41

 

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem tud Magyarországra vonatkozó konkrét terrorfenyegetésről - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában arra a lengyel sajtóhírre, amely szerint a CIA egy Budapest elleni esetleges akcióra figyelmeztetett.

 

    A kormány megkereste a Központi Hírszerző Ügynökséget, de az nem erősítette meg a lengyel sajtóértesülést. A CIA-nak nincs információja konkrét támadásról - közölte Bakondi György.
    A Rzeczpospolita című lengyel napilap hétfőn azt írta: az amerikaiak
márciusban arra figyelmeztették a lengyeleket, hogy Berlinben, Budapesten és Varsóban "fennáll a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások" veszélye.
    Bakondi György elmondta: ha lenne konkrét fenyegetettség, akkor az Egyesült Államok figyelmeztetné Magyarországot. Hozzátette: Budapest rendszeresen kap információkat a tengerentúlról, a magyar hatóságok ugyanis aktívan részt vesznek a nemzetközi titkosszolgálati együttműködésben.
    A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint minden, a terrorizmusról szóló hírt komolyan kell venni, viszont indokolatlanul "túlfeszíteni sem szabad". Szükséges volt ellenőrizni a lengyel sajtóhír valóságtartalmát, és megnyugtató eredménnyel zárult a vizsgálat, ennek ellenére további odafigyelést igényel az európai belbiztonsági helyzet romlása - emelte ki.
    Bakondi György hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a magyar kormány tájékoztatást kér az amerikai féltől a CIA figyelmeztetéséről, amelyben Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említették. A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta: a kormány a lengyelországi sajtóhírekből értesült a fenyegetésről.