Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kurd állásokat bombázott a török légierő Észak-Irakban

2016-04-05 15:03:19

 

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szervezet északi-iraki állásait bombázta hétfőn Törökország - közölte a török légierő kedden.

 

    A vadászbombázók a támadás során a PKK Kandil-hegységben lévő fegyverraktáraira, bunkereire és óvóhelyeire mértek megsemmisítő csapásokat.
    A beavatkozásra néhány órával azután került sor, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette: eljárt az idő a PKK-val való megbékélés felett, a két félnek már nincs mit megvitatnia, a PKK lázadói vagy megadják magukat, vagy a török biztonsági erők "ártalmatlanítják" őket, harmadik út nincs. Az államfő megfogadta, hogy pontot tesz a kurdok három évtizede zajló fegyveres felkelésének végére.
    A török légierő legutóbb azt követően hajtott végre légi hadművelet PKK-célpontok ellen Észak-Irakban, hogy március 13-án egy gépkocsiba rejtett pokolgép felrobbant a török főváros központjában lévő Kizilay téren, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében. Az öngyilkos merényletért a PKK-hoz köthető, Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta a felelősséget.
    A kurd milíciák és a török hadsereg között két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok. A kurd autonómiáért 1984 óta küzdő PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. A konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.