Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Magyarország nem hagyja, hogy bárki blokkolja Szerbia európai integrációját

2016-04-05 14:08:49

 

Magyarország nem hagyja, hogy bármelyik brüsszeli intézmény vagy uniós tagország blokkolja Szerbia európai integrációját, Belgrád megérdemli az uniós tagságot, és ebben nagy szerepe van a szerb kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) is - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szabadkán, miután megbeszélést folytatott Pásztor István VMSZ-elnökkel.

 

    Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcsponton vannak. Mint fogalmazott: ezt könnyű kimondani, "de ide eljutni rendkívül nehéz volt, egészen biztosan nem mondhatnánk ezt ki a szerb kormány, a magyar kormány és a VMSZ eddigi teljesítménye nélkül. "Nagyra becsüljük a szerb kormány erőfeszítéseit, de főleg nagyra becsüljük a VMSZ szerepét a kormánykoalícióban" - tette hozzá.
    Április 24-én előre hozott országos parlamenti választásokat, valamint vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választást tartanak Szerbiában. Ezzel kapcsolatban a külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy jelenleg Magyarország és Szerbia között a legszorosabb kapcsot a VMSZ jelenti. Hozzátette: mindkét országnak az az érdeke, hogy a vajdasági magyarok rendkívül erős érdekképviselete megmaradjon országos és tartományi szinten is.
    "Mind Magyarországnak, mind Szerbiának az az érdeke, hogy a vajdasági magyar közösség erős legyen, és egységes képviselettel rendelkezzen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy Magyarország üdvözli a hárompárti összefogást, amely a VMSZ körül jött létre, és egyedüli magyar alternatívaként indul a választásokon.
    A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány és a VMSZ stratégiai szövetsége tette lehetővé azt a gazdasági és térségfejlesztési programot, amelynek már a második pályázati körét is kiírták. Ez a program jó a vajdasági magyar közösségnek, és jó Szerbiának is, hiszen az ország területén valósulnak meg a beruházások - hangsúlyozta. Örömtelinek nevezte, hogy a magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság öt év után újra összeült, valamint azt is, hogy a szerb kormánnyal megállapodás született arról, hogy növelik a határátkelők számát a két ország között.
    Pásztor István, a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy a változó és kiszámíthatatlan világban az a stabil, baráti, együttműködő viszony, amely Szerbia és Magyarország között van, különösen fontos a vajdasági magyaroknak, de Szerbia összes polgárának is. Köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány támogatja a VMSZ gazdaság- és térségfejlesztési programját, amely elsősorban a vajdasági magyar közösség tagjainak érdekeit képviseli, de azon túlmenően az egész ország gazdasági fellendülésének és teljesítményének növekedéséhez is hozzájárulhat. "Ez a segítség, amelyet a magyar kormány a vajdasági magyarságnak nyújtott, egyedülálló a térségben, de Európában is" - húzta alá. 
    A választásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a VMSZ célja az, hogy megőrizze politikai erejét, az erős érdekképviselet ugyanis a vajdasági magyar közösség elemi érdeke.
    A VMSZ-nek jelenleg 5 képviselője van a belgrádi parlamentben, ahol a VMSZ a legnagyobb szerb pártnak, a Szerb Haladó Pártnak a koalíciós partnere. A tartományi törvényhozásban hét személy képviseli a legnagyobb délvidéki magyar pártot, ahol viszont a legnagyobb szerbiai ellenzéki párt, a Demokrata Párt a partnere.