Emma napja van. | 2024.04.19

ET-tisztviselő: európai szolidaritás kell a migrációs válság megoldásához

2016-04-05 13:10:00

Az európai országoknak felelősséget kell vállalniuk a migrációs válság kezelésében, nagy szükség van a szolidaritásra - mondta Pedro Agramunt, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén.

    Pedro Agramunt kiemelte: mindenkit, aki Európába jön, ugyanazok a jogok illetnek meg, mint itt mindenki mást, és minden országnak részt kell vállalnia a válsággal járó felelősségből.    
    A migrációs válság egész Európát érinti, a második világháború óta ez a legnagyobb menekültválság - jelentette ki. Úgy vélte, a válság csak akkor fog megszűnni, ha átfogó módon a kiváltó okokat megszüntetik. Nemzetközi együttműködésre van szükség, egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni e kihívással - tette hozzá.
    Fontosnak nevezte a fellépést a szélsőségek, a terrorizmus ellen. Közölte, meg kell tudnunk védeni magunkat, harcolni kell a terrorizmus ellen, de a megbélyegzés és az általános kijelentések nem fogadhatók el.
    Pedro Agramunt arra is kitért, hogy fontos megoldást találni az ukrajnai konfliktusra, hiszen a minszki megállapodások ellenére tartós tűszünetet még nem sikerült elérni, és a politikai instabilitás, a hiteles reformok hiánya miatt az ukránok egyre kiábrándultabbak. Támogatni kell az országot a reformok útján, egyúttal Ukrajnának meg kell tudnia védeni a területi integritását. Úgy látja, a befagyott konfliktusok veszélyt jelentenek Európa biztonságára és stabilitására, aláássák a megbékélési folyamatot. Az ET a fóruma lehet a megoldáshoz vezető párbeszédnek - fűzte hozzá.
    Az ET parlamenti közgyűlésének elnöke megjegyezte: mára az ET minden, Magyarországgal kapcsolatos vizsgálata lezárult, így itt az ideje a szakértői, professzionális együttműködésnek.
    Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke arról beszélt, hogy az ET és az EU együttműködése kiemelten fontos kérdés, amint az is, hogy miként tudja kiegészíteni egymást a két szervezet. Az ET emberi jogi, kisebbségvédelmi mechanizmusai erősebbek, mint az uniós mechanizmusok, ezért az ET mechanizmusait be kellene építeni az EU működésébe - mondta.
    A bizottság elnöke arról kérdezte Pedro Agramuntot, hogy milyen lehetőségek vannak a vallásközi párbeszédre az ET-ben. A parlamenti közgyűlés elnöke közölte: állandó platformot akarnak létrehozni erre a szervezeten belül. A probléma nem az, hogy különböző vallások léteznek, hanem a vallások radikalizálódása - tette hozzá.
    Több képviselő is érdeklődött a kisebbségek helyzetéről, és Pedro Agramunt elmondta: a kisebbségvédelem az egyik legfontosabb kérdés, amellyel az ET foglalkozik, és sok esetben valóban az autonómia lenne a megoldás.
    Mesterházy Attila (MSZP) azt kérdezte, miként alakult az emberi jogok tisztelete az elmúlt években az ET tagállamaiban. Pedro Agramunt kijelentette: nem biztos, hogy az emberi jogok tisztelete növekedett az elmúlt időben, több ország is olyan döntéseket hoz, amelyek teljesen szembemennek a demokratikus alapelvekkel és nem helyesek, ilyen Nyugat-Európában is előfordul.
    Ugyancsak több képviselő kérdezett arról, hogy lehetséges-e Oroszország újbóli bevonása az együttműködésbe. Pedro Agramunt közölte: az ET a területi integritás, így Ukrajna oldalán áll, de nagyon fontos a párbeszéd Oroszországgal.    
    Pedro Agramunt hétfőn Kövér László házelnökkel egyeztetett az Országházban, a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy napjainkban Európa óriási kihívásokkal néz szembe, amelyek az európai alapértékeket - a demokráciát, a szabadságot és az emberi alapjogokat - fenyegetik.