Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: idén 6-8 százalékkal bővülhet a kiskereskedelem

2016-04-05 08:37:45

Idén a tavalyihoz hasonló ütemben, átlagosan 6-8 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint  - ismertette Lenner Áron Márk, a minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden, a Központi Statisztikai Hivatal februári kiskereskedelmi adatait kommentálva.

    Hozzátette: a növekedéshez minden makrogazdasági előfeltétel adott, így az alacsony inflációs környezet, a növekvő reálbérek, és a rekordszintű foglalkoztatottság. Emellett a megemelt családi adókedvezmények és az szja-csökkentés is növeli a lakosság elkölthető jövedelmét.
    A háztartások fogyasztásának további élénkülésére a devizahitelek kivezetése miatt is lehet számítani. Az ország és a főváros is népszerű a turisták körében, az ágazat növekedése idén is folytatódik, és turisták által elköltött pénz is hozzájárul a fogyasztás bővülésére - jegyezte meg.
    Felidézte, hogy újra gyorsult februárban a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a januári szerényebb növekedés után ismét 6 százalék feletti bővülést mértek. Hozzátette: a szép eredményben az üzemanyag-kiskereskedelem és tartós fogyasztási cikkek szerepe jelentős. Az üzemanyag-értékesítés közel 10 százalékkal nőtt, ezt a tartósan alacsony olajárak határozták meg. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,5 százalékos volt a növekedés, ami szintén azt mutatja, hogy javult a lakosság jövedelmi helyzete és erősödött a bizalom.