Auguszta napja van. | 2024.03.29

Prága visszaküldi hazájukba azokat az iraki menekülteket, akik Csehországból megpróbáltak Németországba távozni

2016-04-03 15:45:00

 

Prága visszaküldi Irakba azt a 25 iraki menekültet, aki a hétvégén megpróbált Csehországból Németországba távozni - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter vasárnap a Twitteren.

 

    Csehország egy humanitárius projekt keretén belül az idén 153 iraki keresztény menekültet fogadott be. Egy dél-morvaországi táborban elszállásolt 25 tagú csoport a múlt héten kikérte útiokmányait és szombaton autóbusszal Németországba utazott.
    A német hatóságok a határ átlépése után az irakiakat őrizetbe vették, majd kihallgatásuk után vasárnap folyamán visszaküldik őket Csehországba - közölte vasárnap Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője.
    "Az irakiak visszaéltek a Cseh Köztársaság és lakói jóakaratával, ezért felkértem az illetékes hatóságokat, használjanak ki minden törvényes lehetőséget arra, hogy az irakiakat visszaküldjük hazájukba" - olvasható a cseh belügyminiszter vasárnapi twitteres bejegyzésében.     A probléma csütörtökön este került nyilvánosságra, amikor a projektet kezelő Generace 21 alapítvány bejelentette: egy nyolctagú iraki család vissza akar térni Irakba. Döntésüket a család legidősebb tagjainak honvágyával indokolták. "Ők azt mondják, hogy öregek, és szeretnének hazájukban meghalni" - tolmácsolta a család döntését az alapítvány egyik képviselője.     Milan Chovanec ezt a konkrét esetet nem kommentálta, de még pénteken felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy kéttucatnyi iraki keresztény menekült más európai országba szeretne távozni Csehországból.     Csehország szerinte olyan helyzetbe került, hogy részévé válhatna egy olyan "utazási irodának", amely közelebb hozná a menekülteket a célországként megnevezett Németországhoz vagy Svédországhoz. A belügyminiszter ezért úgy vélte, hogy a kormányzat által is támogatott projekt megkérdőjeleződött, ezért annak megvalósítását ideiglenesen leállította. "A menekültek második csoportja nem Irakba, hanem máshová kíván távozni. Ez egy olyan folyamat, amelyben nem kívánunk részt venni" - szögezte le Milan Chovanec.     A Generace 21 alapítvány azt közölte, nem tudja, miért akartak a Csehországban befogadott iraki keresztény menekültek Németországba távozni.     A miniszter szerint valami hasonló történt Lengyelországban is, ahol szintén volt egy ilyen projekt. "A lengyel belügyminiszter azt mondta nekem, hogy a 150 befogadott személy szinte mindegyike már távozott Lengyelországból" - jegyezte meg Milan Chovanec.