Márk napja van. | 2024.04.25

Quaestor-ügy - A bíró szerint hiányos a vádirat

2016-04-02 19:10:00

A vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a Quaestor-ügyben eljáró bírói tanács a vádat emelő Fővárosi Főügyészséget - közölte a Fővárosi Törvényszék szombaton az MTI-vel.
 A Fővárosi Törvényszék a büntetőperben pénteken megtartott úgynevezett előkészítő ülésén hívta fel a Fővárosi Főügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására a Tarsoly Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.
    A vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak - olvasható a törvényszék közleményében.
    A törvényszék közölte azt is, hogy a hiánypótlásra 60 napot adott a főügyészségnek. A bíróság csak a vádirat hiányosságainak pótlását követően tudja kitűzni a tárgyalást, megkezdeni a bizonyítási eljárást és meghatározni annak menetét.
    A nem nyilvános előkészítő ülés nem elsősorban az adott ügy érdemi kérdéseit vizsgálja, hanem például a tárgyalhatóságával kapcsolatos technikai kérdéseket. A törvény szerint előkészítő ülésnek van helye többek között akkor, ha az ügy különös bonyolultságára figyelemmel a bizonyítás keretének, terjedelmének, a bizonyítás sorrendjének meghatározása érdekében az ügyész, a vádlott és a védő meghallgatása látszik szükségesnek.
    A Quaestor-ügy vádirata február 5-én érkezett a Fővárosi Törvényszékre. A kiemelt jelentőségű büntetőügyet a törvényszék soron kívül tárgyalja. A bíróság márciusban határozott az első- és harmadrendű vádlott előzetes letartóztatásának, valamint a másodrendű vádlott házi őrizetének fenntartásáról, ám ezek a döntések még nem jogerősek.
    Egy hónapja a törvényszék azt közölte, hogy várhatóan májusban kezdődik a Quaestor-ügy büntetőpere.
    A törvényszék akkor adott tájékoztatást az ügy terjedelméről, melyre jellemző, hogy 132 ezer oldalt tesz ki a nyomozati anyag, amelynek része még 104 CD/DVD-lemez és egy 5 terabyte kapacitású külső winchester is. A több mint másfélezer oldalas vádirat ismertetése önmagában is több tárgyalási napot vehet majd igénybe. Azután következhet Tarsoly Csabának, a cégcsoport vezetőjének és tíz vádlott-társának meghallgatása, majd a bizonyítás, amelyben eddig csak az ügyészség 605 tanú meghallgatását indítványozta.
    A vádirat szerint az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint. A vádirat 5 vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma 753 rendbeli. Az ügyészség az 50 mi