Gedeon napja van. | 2024.03.28

Budapest, 2016. április 2., szombat (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

2016-04-02 14:45:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 
Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    
    Európa időjárása az áprilisban gyakori, szeszélyes képet mutatja. Az Izland közelében örvénylő ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere épp a Brit-szigeteket szeli ketté; Észak-Angliában és Walesben tartósan csapadékos idő jellemző, emellett szombaton reggel Skandinávia délnyugati részén is sokfelé eleredt az eső. Az említett frontrendszer déli szakaszán a vékonyodó felhőzet Portugáliát már elérte, Spanyolország legnagyobb részén azonban még napos az idő. Az Ibériai-félszigettől keletre a műholdképeken egy hatalmas kiterjedésű, nagyon látványos felhőrendszer rajzolódik ki, amely az Adriai-tengertől Olaszországon át Észak-Franciaországig erősen szűri, illetve el is takarja a nap fényét, de csapadékot csak a Pireneusoktól északra okoz. E felhőképződménynek külön érdekessége, hogy az Észak-Afrika felett kialakult szubtrópusi ciklon keleti oldalán alakult ki, ahol a homokviharokból felkapott port magába szippantotta, és ezért is látszik annyira élesen a műholdfelvételeken. Ezzel szemben Európa keleti felében sokkal erőteljesebb változások zajlanak a légkörben, hiszen ott pénteken egy ciklon erősödött meg. Moszkva környékén az esőt nagyobb területen havazás váltotta fel, a ciklonhoz kapcsolódó hidegfront pedig alig fél nap leforgása alatt Lengyelországtól egészen Észak-Törökországig robogott végig. A front betörése előtt a Balkánon és a Kárpátok keleti oldalán pénteken még kora nyáriasan meleg volt, hiszen nagy területen 20, 27 fokig emelkedett a hőmérséklet, sőt Szerbiában - Belgrádtól délre - 28, 30 fok is előfordult. A Kárpát-medencét is elárasztó hideg levegő hatása csak tiszavirág életű lesz, ugyanis vasárnap délnyugat felől erős melegedés kezdődik.
    
    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Az éjszaka második felétől országszerte derült idő várható. Csapadék nem lesz. Vasárnap túlnyomóan napos időnk lesz. Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás, majd vasárnap a délkeletire forduló szél a Dunántúl északi részén és Szeged környékén megélénkül, Sopron térségében esetleg meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet igen tág határok között, -4 és +6 fok között valószínű. A leghidegebb az Északi-középhegység fagyzugos területein lesz, de gyenge fagyra a Nyírségben, a Duna-Tisza közén a pusztákon és egy-egy dunántúli völgyben is számíthatunk.     
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 18 és 23 fok között alakul.