Gedeon napja van. | 2024.03.28

Terrorizmus - Molnár Zsolt: jogállami garanciák kellenek a terrorellenes intézkedési csomagba

2016-04-02 10:00:40

Az MSZP számára csak akkor lesz elfogadható a kormány terrorellenes intézkedési csomagja, ha abba a jogállami garanciák is belekerülnek - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
Molnár Zsolt kifejtette: bízik benne, hogy a javaslatcsomaggal szemben az ötpárti egyeztetésen megfogalmazott kritikákat a Belügyminisztérium elfogadja. Ebben az esetben az MSZP támogathatónak tartja az intézkedéscsomagot - tette hozzá.
    A szocialista politikus elmondta, többek között kifogásolták, hogy a javaslat büntetné azokat a felhasználókat, akik valamilyen informatikai eszközön titkosított kommunikációt biztosító alkalmazásokat futtatnak. A tömegrendezvények esetleges betiltását is kifogásolta az MSZP, szerintük ez ütközik a gyülekezési jog gyakorlásával. Molnár Zsolt elmondta azt is, hogy pontosabb szabályozásra van szükség a nemzetbiztonsági szervek adatkezelésére, az adatbázisok összekapcsolására, hogy a terrorizmussal kapcsolatos hazai és külföldi információk "oda-vissza" naprakészek legyenek. 
    Molnár Zsolt bízik benne, hogy az eredeti javaslatcsomagnál jobb változat készül majd. Ha az általuk is javasolt módosítások belekerülnek a dokumentumba, és nem lesz benne "szakmai nonszensz", akkor támogatható a kormány terrorellenes intézkedési csomagja - fogalmazott az ellenzéki politikus.