Gedeon napja van. | 2024.03.28

Századvég: a tervezettnél kedvezőbben alakult a költségvetési hiány 2015-ben

2016-04-02 09:48:00

 A tervezettnél kedvezőbb lett a költségvetés hiánya 2015-ben, és Magyarország teljesíteni tudta a maastrichti kritériumokban meghatározott szintet - emelte ki a Századvég Gazdaságkutató az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

    Tavaly a 2014-es évhez képest majdnem egy százalékponttal csökkent az államadósság értéke is. A kisebb hiány egyaránt köszönhető a jó gazdasági teljesítménynek, valamint a gazdaság fehéredésének, amelyhez jelentősen hozzájárult az online pénztárgépek bevezetése - jegyezték meg az elemzők.
    2016-ban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint tovább csökkenhet a költségvetés hiánya, és az uniós módszertan szerint a mutató értéke a GDP 1,6 százaléka lehet, míg az államadósság aránya a GDP 73,2 százalékára csökkenhet.
    Kifejtették, hogy a kormányzati szektor 625,5 milliárd forintos 2015. évi hiánya az előző évihez képest nominálisan és a GDP arányában is alacsonyabb volt. A GDP arányában 1,9 százalékos hiány a tervezettnél fél százalékponttal kedvezőbb.
    A negyedik éve jelentős mértékben a maastrichti konvergenciakritérium alatt teljesülő hiány a magyar gazdaságpolitika hitelességét mutatja, ami az államadósság és a kamatkiadások csökkenését eredményezi - olvasható a közleményben.
    A bevételek 7,7 százalékos növekedéséhez egyaránt hozzájárultak a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint az áfa-befizetések.     Kiadási oldalon 2015-ben 6,6 százalékos növekedés történt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezt jelentős részben az uniós támogatásokhoz kapcsolódó önrész okozta - jelezték.
    Hangsúlyozták, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklus teljes elszámolása még nem történt meg, ez az államadósságra hatással van, az államadósság a tavaly év végi 75,3 százalékos szintje az EU-s pénzek beérkezésével tovább csökkenhet.
    A gazdaságkutató előrejelzése szerint idén várhatóan folytatódnak a kedvező költségvetési folyamatok, a gazdaság élénkülésének és fehéredésének köszönhetően a GDP-arányos hiány 1,6 százalékra, az államadósság pedig 73,2 százalékra mérséklődhet.