Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fokozott közérdeklődés kíséri a két kormánykritikus török újságíró perének folytatását

2016-04-01 19:10:00

 Fokozott közérdeklődés kíséri a Cumhuriyet című kormánykritikus török napilap - egyebek között kémkedéssel vádolt - két újságírójának perét, amely pénteken tovább folytatódik Isztambulban. Bár a bíróság egyik korábbi határozata értelmében a tárgyalás teljesen zárt ajtók mögött zajlott volna, családtagokat és több mint 100 védőügyvédet később mégis beengedtek a terembe.

    Emellett számos újságíró, művész és ellenzéki politikus érkezett támogató jelleggel a bíróság épületéhez. Nem jöttek el ugyanakkor azok a Törökországban akkreditált külföldi diplomaták, akiket Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban élesen bírált, amiért részt kívántak venni az előző ülésen, és a vádlottakkal készített közös fényképüket is közzétették az interneten.
    Can Dündart, az újság főszerkesztőjét és Erdem Gült, a lap fővárosi tudósítóját azért tartóztatták le tavaly novemberben, mert májusban cikket jelentettek meg, amely szerint Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport állításainak alátámasztására videofelvételeket is közölt. A két férfi az ügyészség szerint ezzel terroristahálózatokat támogatott, kémkedett, és a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérletet.
    Az ügy újrakezdését megelőzően a török alkotmánybíróság február 25-én egyszer már úgy döntött, hogy a hatóságok megsértették a november óta vizsgálati fogságban tartott két újságíró jogait. A bíróság elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.
    Erdogan a kúria határozatát követően úgy nyilatkozott, hogy az ügy nem a szólásszabadságról, hanem a kémkedésről szól. A média nem lehet határtalanul szabad, ahogy a világon sehol sem az - érvelt. Hangsúlyozta: a döntést illetően csendben marad, de nem köteles azt elfogadni.
    Dündar és Gül letartóztatása nemzetközi aggodalmat keltett a törökországi sajtószabadság helyzete miatt.
    A török elnök szerint az újság aláássa országa tekintélyét. Az államfő elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de - állítása szerint - azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélycsomagokat.
    A szíriai türkmén népcsoport fegyveresei offenzívát folytatnak mind Bassár el-Aszad kormányerői, mind az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai ellen.