Andrea napja van. | 2024.04.18

Szlovákia-oktatás-magyarság Megkezdődött az iskolai beiratkozás a Felvidéken

2016-04-01 17:10:00

Pénteken megkezdődött és egy hónapon át tart az általános iskolai beiratkozás Szlovákiában, az idén későbbre időzített procedúra mintegy 260 felvidéki magyar oktatási intézmény is érint.
A felvidéki magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott gyerekek száma a korábbi, érzékelhető csökkenés után az elmúlt négy-öt évben a statisztikai adatok szerint stabilizálódott, a tavalyi adatok az egy évvel korábbiakkal összehasonlítva pedig azt mutatják, enyhe mértékben javult is a helyzet. A Felvidéken a 2015-2016-os tanévben 3575 elsőst írattak be szüleik magyar tannyelvű oktatási intézménybe.
    A statisztikáknak az elmúlt években tapasztalt részleges javulása szakértői vélemények szerint több tényező összhatásának köszönhető. A demográfiai mutatók ugyanis enyhén javultak, kampányok folytak a gyerekek magyar iskolákba történő beíratása mellett, a Rákóczi Szövetség 2004-ben Beiratkozási Programot indított, s részben az is közrejátszott, hogy az elmúlt években jutottak iskolás korba annak a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején született, nagy létszámú korosztálynak a gyerekei, amelynek a tagjai az addig megszokottnál későbbre halasztották a gyermekvállalást.
    Az elmúlt esztendők adatai - a magyar gyerekek magyar iskolákba íratását ösztönző tényezőkkel együtt - óvatos bizakodásra adnak okot Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke szerint is, aki úgy véli: a beíratás későbbre halasztása - vagyis az, hogy az idén már nem januárban, hanem csak áprilisban kezdődnek a beíratások - ugyancsak kedvező hatású lehet.
    "Nagyon remélem, hogy további javulást mutatnak majd az idei számadatok" - mondta Jókai Tibor az MTI-nek. Hozzátette: jó ötletnek bizonyulhat a beíratások időpontjának későbbre halasztása is, mivel várhatóan csökken majd a tanévet halasztó gyermekek száma. Az ilyen korú gyerekek esetében már az egy-két hónapos kitolódás is mutathat fejlettségi változást. Megjegyezte: szakmai szervezetük a magyar nyelvű oktatás vonzóbbá tételével, a magyar gyerekek magyar iskolába íratása mellett kampányoló szervezetek pedig a maguk módján szintén minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a szülők figyelmét ráirányítsák a magyar iskolaválasztás fontosságára, mostantól viszont már a szülőkön a sor.
    A beíratások első eredményei az egyhónapos folyamat lezárulta után egy héttel, a végeredmények május közepe táján lesznek ismertek.