Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-04-01 16:28:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén szombat estig:
   
    Éjszaka az ország délnyugati felén több, másutt kevesebb lesz a felhő, főként az északi területeken néhol futó zápor még előfordulhat. Szombaton a Dunántúlon is szakadozik, csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, északkeleten, keleten túlnyomóan napos idő lesz. Csapadék nem várható. A többfelé erős nyugati, délnyugati szél egyre többfelé északnyugatira, északira fordul, és főként az északkeleti, keleti területeken viharossá fokozódik, majd éjszaka mérséklődik a légmozgás. Szombaton keleten az északkeleti, nyugaton a délkeleti szél többször megélénkül, néhol meg is erősödik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 14 és 17 fok között alakul.


    Időjárási helyzet Európában:
   
    A Kelet-európai-síkságtól Közép-Európán át egészen Észak-Afrikáig ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást. A frontok mentén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatarok is kialakulnak. Markáns ciklon örvénylik Izlandtól nyugatra, emiatt ott, valamint Írországban is sok a felhő, esős az idő. Ugyanakkor a Pireneusi-félsziget, a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget fölött magasnyomású zóna helyezkedik el, területén általában sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Anticiklonális hatások alakítják Délkelet-Európa időjárását is, ott túlnyomóan napos, száraz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi tájain többnyire 3 és 10, nyugaton 11 és 19 fok között változik. A legmelegebb Közép-Európában és délkeleten, délen van, a felsorolt vidékeken a délutáni órákra 20, 25 fok közé melegszik fel a levegő. Észak felől hidegfront vonul át a Kárpát-medence térségén, szombatra több fokkal gyengül a nappali felmelegedés