Auguszta napja van. | 2024.03.29

Breedlove tábornok: az Egyesült Államok és a NATO változtat európai védelmi doktrínáján

2016-03-31 21:33:38

 

Philip Breedlove tábornok, az Európában állomásozó amerikai haderő parancsnoka szerint az Egyesült Államok és a NATO módosít a védelmi doktrínáján, s az agresszív orosz politika miatt Kelet-Európában a biztonság garantálása helyett az elrettentés politikáját kívánja folytatni.

    Az amerikai tábornok a lett fővárosban, Rigában nyilatkozott, miután megbeszéléseket folytatott a balti térségben állomásozó NATO-parancsnokokkal, de szavait az amerikai közszolgálati rádió (NPR) és egy katonai-védelempolitikai kérdésekkel foglalkozó amerikai szaklap is idézte.
    "Ha arra kerülne sor, mi készen állunk rá, hogy harcoljunk és győzzünk is. Célunk az, hogy a védelem biztosítása helyett elrettentő erővé fejlesszük haderőnket" - fogalmazott a tábornok.
    Nyilatkozatára egy nappal azt követően került sor, hogy a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) bejelentette: növeli katonai jelenlétét Európában, s páncélos dandárt telepít Kelet-Európába.
    Breedlove erősödő és agresszív Oroszországról beszélt, amely szerinte megpróbálja kiterjeszteni befolyását perifériájára is, sőt, még azon túlra.
    Az új amerikai páncélos dandárt kilenc hónaponkénti váltással telepítik a térségbe, s a Pentagon azt jelezte, hogy a rotáció hat országot érinthet (Észtországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Romániát és Bulgáriát).