Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kilenc fűmagkeverékből ötöt kivont a forgalomból a Nébih

2016-03-31 21:32:02

 

Minőségi problémák és jelölési hiányosságok miatt kilenc vizsgált fűmagkeverékből ötöt kivont a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

    A hivatal csütörtöki tájékoztatásában hangsúlyozta: a termőföldtől az asztalig mindent ellenőriznek, így kerültek sorra a Szupermenta termékteszt következő állomásaként a lakosság körében is népszerű fűmagkeverékek.
    A Magyarországon tiltott GMO-t egyetlen termék sem tartalmazta. A leggyakoribb probléma a keverékek csírázóképességével volt, akadt olyan összetevő, amely a jogszabályban előírt 75 százalékos csírázóképesség helyett csak 8 százalékot ért el. Előfordult az is, hogy az összetevők aránya jelentősen eltért a kiszerelő által ígérttől, vagy magas volt a keverék idegen mag tartalma, illetve jelölési hiányosságok is akadtak.
    Ezek a minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek nem nevezhetőek vetőmagnak és forgalmazásuk tilos - közölte a Nébih.     A feltárt problémák miatt a hatóság eljárást indított a fűmagkeverékek forgalmazóival szemben.
    A részletes vizsgálati eredmények a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán érhetők el.