Auguszta napja van. | 2024.03.29

Külföldi sajtó Magyarországról - Német és svájci kommentár

2016-03-31 15:37:00

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap az államháztartási törvény módosításával és a tervezett alaptörvény-módosítással kapcsolatban közölt kommentárt csütörtöki számában, míg a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) a tanártüntetés Orbán-rendszer elleni mozgalommá válásáról közölt egy írást.

    Veszélyben a demokrácia című írásában a FAZ szerzője, Reinhard Veser kiemeli, hogy a magyar kormány kétszer "kétségtelenül demokratikus választásokkal került hatalomra", és a "budapesti nemzeti konzervatívok előszeretettel válaszolnak ezzel az utalással, amikor antidemokratikus tendenciákat vetnek a szemükre".
    Azonban "a demokrácia több szabad választásoknál", az is hozzátartozik, hogy a kormányok tevékenységét törvények szabályozzák és más intézmények ellenőrzik. A magyar kormány terveiből viszont kitűnik, hogy mindezt kevéssé becsüli, ezt mutatja az államháztartási törvény módosítása, amely lehetővé teszi, hogy a kormány "önhatalmúan" megváltoztassa a költségvetést és csak utólag szerezze meg a parlamenti képviselők hozzájárulását - írja Veser.
    Úgy véli, hogy ez már önmagában is "elég súlyos", de a kormány "szeretne még sokkal tovább menni", egy alkotmánymódosítással igyekszik elérni, hogy a "nem pontosan meghatározott +terrorveszély+ esetén" a parlament bevonása és minden további ellenőrzés nélkül hatvan napra hatályon kívül helyezhessen "elemi szabadságjogokat".
    "Amennyiben a kormánynak sikerül megszereznie a parlamentben a (módosításhoz) szükséges kétharmados többséghez hiányzó szavazatokat, Magyarország demokráciája valóban veszélybe kerül" - írja a FAZ kommentátora.

    Egy tanártüntetés egyre inkább az Orbán-rendszer ellen szerveződő mozgalommá válik, a belpolitika elhanyagolása pedig elkezdett ártani a kormánynak - olvasható a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap online kiadásában.
    A lap budapesti tudósítója különböző megfigyelőkre hivatkozva úgy véli, hogy terrorizmusellenes intézkedéseivel az Orbán-kormány szándékosan kelt félelmet a lakosságban, azért hogy a belpolitikai problémákról elterelje a figyelmet, hiszen ősszel a közvélemény-kutatások szerint a határozott menekültpolitika kedvezett a Fidesz megítélésének.
    A szerző, Meret Baumann szerint az Orbán (Viktor miniszterelnök) környezetéhez tartozó emberek meggazdagodásának ügye miatt a párt veszített népszerűségéből, egyúttal feltűnőnek nevezte az oktatási rendszer miatti tüntetések során kialakult széleskörű egyetértést. A tudósító úgy véli, hogy a tiltakozás sokkal inkább az Orbán-rendszer ellen zajlik, vagyis a "kevesek kezében összpontosuló hatalom, a konfrontatív külpolitika, a klientúragazdaság és az illiberális demokrácia" létrejötte miatt tüntetnek.
    Baumann meglátása szerint a tanártüntetés alakulása hasonló az internetadó elleni tiltakozások dinamikájához. A tudósító megjegyzi: a tüntetés egyelőre nem jelent nagy veszélyt, hiszen a következő fontos választás csak két év múlva lesz.
http://www.nzz.ch/international/europa/orbans-stetes-beschwoeren-einer-gefahr-1.18720464