Tivadar napja van. | 2024.04.20

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége oktatási fórum összehívását kezdeményezi

2016-03-30 19:19:00

 

Oktatási konzultációs fórum összehívását kezdeményezi április 15-re a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), amely továbbra is aggodalommal figyeli a közoktatás körül kialakult feszült helyzetet - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

 

    Gémesi György, a MÖSZ elnökének közleménye szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) "beismert megbukása" után a kormánynak jelenleg nincs olyan javaslata, amely érdemi változást eredményezne.
    Emlékeztetett arra, hogy oktatási szakszervezetekkel 2011-ben kiadott közös nyilatkozatukban felhívták a figyelmet az akkor még tervezett államosítás veszélyeire, amelyek szerintük beigazolódtak.
    A MÖSZ egyetért azokkal, akik szerint a közoktatás nem töltheti be rendeltetését, ha kiragadják abból a társadalmi környezetből, amelyben működik, ahonnan a gyermekeket, a tanulókat fogadja. Az iskolai oktató és nevelő munka akkor lehet hatékony, ha támaszkodik az adott település kulturális, művészeti és sporthagyományaira, beépíti azokat nevelési funkciói közé - olvasható a közleményben.
    A fórumra a kormány oktatásért felelős minisztere és államtitkára, a két reprezentatív oktatási szakszervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar, az országos önkormányzati szövetségek, az egykori oktatási miniszterek és az oktatási civil szervezetek kaptak meghívást - közölte Gémesi György.