Emma napja van. | 2024.04.19

Az államkincstár belső szabályozási hiányosságait tárta fel a számvevőszék

2016-03-30 12:47:45

 A Magyar Államkincstárnál vagy nem adtak ki belső szabályzatot a feladatok ellátásához, vagy a kiadott belső szabályzatokat nem módosították a jogszabályok változásait követően, illetve a kincstár elnökének belső szabályozó eszközök készítésére vonatkozó utasítását nem tartották be - állapította meg egyebek közt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata, amellyel a Magyar Államkincstár közigazgatási hatósági tevékenységének és központosított illetmény-számfejtési rendszerének 2014-re kiterjedő szabályszerűségét ellenőrizte.

    Megállapították azt is, hogy az ügyintézés során a jogszabályok előírásainak nem megfelelő, hiányos adattartalmú kérelmeket is befogadtak, az ügyintézési határidőket nem tartották be.
    Az ÁSZ honlapján szerdán megjelent beszámoló szerint a központosított illetmény-számfejtés ellátásával kapcsolatban a számvevők megállapították, hogy sem a belső szabályozás, sem a munkaköri leírások nem voltak összhangban a feladatok végrehajtásakor hatályos jogszabályi előírásokkal.
    A kincstárnál a közigazgatási hatósági feladatok ellátásához a családtámogatás, a fogyatékossági ellátások, a törzskönyvi nyilvántartás, a jogorvoslati eljárások területén nem alakítottak ki megfelelő kontrollkörnyezetet, és ezek végrehajtása sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A panaszok és közérdekű bejelentések kezelésére egységes szabályozási környezetet nem alakítottak ki, a feladatok ellátása során nem a szervezeti és működési szabályzatban arra kijelölt szervezeti egységek jártak el.
    A számvevőszéki ellenőrzés ugyanakkor megállapította azt is, hogy az előírásoknak megfelelően látta el feladatait az államkincstár, amikor a nagycsaládos kedvezmény, az önkormányzati alrendszer, a nem állami fenntartói körbe tartozó humánszolgáltatók, a lakáscélú támogatások, a kampányfinanszírozás, a jogalap nélkül felvett ellátások, a jogosulatlanul igénybevett támogatások ügyében járt el.
    A 2013-tól 2015 június végéig tartó időszakban a jogszabályi változások nyomán elmulasztották az átutalási megbízások teljesítésével és a költségvetési szervek lejárt tartozásállományával kapcsolatos belső szabályzatok módosítását. A nagy összegű átutalások előzetes bejelentésével kapcsolatos feladatok ellátása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, azonban a költségvetési szervek lejárt tartozásállományára vonatkozó kötelező adatszolgáltatás megfelelő volt.
    2014-től 2015 júniusáig nem felelt meg a törvény előírásainak a kincstár által működtetett elektronikus információs rendszerek biztonsági osztályba sorolása és az intézmény informatikai biztonsági szintjének meghatározása, emiatt nem érvényesültek az elektronikus információbiztonsági követelmények - állapította meg az ÁSZ.
    A számvevőszék javaslatokat fogalmazott meg a kincstár elnökének, a kincstár feladatait jogutód szervezetként átvevő Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőinek, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az érintettek egy része már megkezdte a jelentés megállapításainak hasznosítását - olvasható a közleményben.
    A Magyar Államkincstár működése, feladatainak szabályozott ellátása, átlátható gazdálkodása az egész magyar nemzetgazdaság működési hatékonyságát befolyásolja, kiemelten fontos a költségvetés végrehajtása szempontjából, és közvetve vagy közvetlenül minden magyar állampolgár életét érinti - hangsúlyozza az Állami Számvevőszék.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó