Emma napja van. | 2024.04.19

Brit jegybank: romlanak a pénzügyi stabilitás kilátásai

2016-03-29 19:58:00

Romlanak a brit gazdaság pénzügyi stabilitásának kilátásai, és ennek okai között szerepel a brit EU-tagságról tervezett népszavazás is - áll a brit jegybank pénzügyi szakpolitikai bizottsága (Financial Policy Committee, FPC) kedden ismertetett féléves jelentésében.

    A Bank of England szakbizottsága - amelynek feladata a rendszerszintű pénzügyi kockázatok feltárása és elhárítása - a nyolcoldalas jelentésben megállapítja, hogy a tavaly novemberben kiadott előző helyzetértékelés óta erősödtek a globális környezetből eredő kockázatok, de a brit pénzügyi stabilitási kilátásokra a legjelentősebb rövid távú hazai kockázatot a június 23-ára kiírt EU-tagsági népszavazás jelenti.
    Az FPC szerint a referendum okozta bizonytalanság a legmarkánsabb hatást a fontra gyakorolja már most, de ha e bizonytalanság erősödik és elhúzódik, az növelheti a befektetők által az egyéb brit befektetési termékek tartása fejében követelt kockázati felárakat is. Ez a font további leértékelődéséhez vezethet, és érintheti a finanszírozási költségeket, sőt a finanszírozási források hozzáférhetőségét is az adósságpiaci szereplők széles köre számára - áll a Bank of England pénzügyi szakbizottságának keddi elemzésében.
    Az FPC szerint az ebből eredő nyomás fokozhatja a pénzügyi stabilitás már meglévő sérülékenységeit is. A brit folyómérleg-egyenleg hiánya például történelmi összehasonlításban és a nemzetközi normákkal összevetve is magas, és e hiány finanszírozása a folyamatos portfolió- és működőtőke-beáramlástól függ.
    A brit jegybank szakbizottsága szerint a növekvő bizonytalanság próbára teheti az e beáramlások forrásául szolgáló finanszírozási piacok kapacitását, éppen egy olyan időszakban, amikor e piacok likviditása a fejlett gazdaságok egész sorában egyébként is kezd törékennyé válni.
    Ráadásul ha a népszavazáson a választók úgy döntenek, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, annak hatása átgyűrűzhet az euróövezetre, felhajtva az ottani kockázati felárakat is, rontva ezzel a valutaunió növekedési kilátásait - áll a Bank of England szakbizottságának keddi jelentésében.
    A brit jegybank rövid időn belül másodszor adja jelét annak, hogy pénzügyi kockázatokat lát az EU-tagságról kiírt népszavazásban.
    A Bank of England március elején bejelentette, hogy a referendum időpontja körül három soron kívüli indexált hosszú távú repoműveletet indít a kereskedelmi bankok számára, felső limit nélkül. A Bank of England nem titkolta, hogy ez a korlátlan likviditásinjekció-ajánlat arra az esetre szolgál, ha a népszavazáson a kilépést pártolók kerülnek többségbe, és az ezt követő esetleges piaci sokk likviditásszűkét okozna a brit bankrendszerben.
    Mark Carney, a brit jegybank kormányzója a londoni alsóház költségvetési bizottságának minapi meghallgatásán az intézkedést azzal indokolta, hogy Londonban működik az EU, sőt valószínűleg a világ legnagyobb és legösszetettebb pénzügyi szolgáltatási szektora, amelynek összesített eszközértéke megközelíti az éves brit hazai össztermék (GDP) tízszeresét.
    Carney szerint ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy a Bank of England "pótlólagos intézkedéseket" készítsen elő "szükség esetére".
    A brit EU-tagság esetleges megszűnésének gazdasági-pénzügyi kockázatait független elemzőházak is hangsúlyozzák.
    Az Oxford Economics, a Oxfordi Egyetem mellett működő gazdasági kutatóműhely legújabb tanulmányában közölte: az általa alkalmazott számítási modell alapján, ha a júniusi népszavazáson a brit EU-tagság feladását pártolók győznének, az 2018 második negyedéig 1,3 százalékpontnyi halmozott GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban az alapeseti előrejelzésekhez képest.
    Az Oxford Economics számításai szerint a jelenlegi határidős piaci árazásokból következtethetően a font rövid távon hozzávetőleg 15 százalékkal gyengülne egy ilyen népszavazási eredmény után.
    A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról kiírt népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.
    A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozna a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.