Emma napja van. | 2024.04.19

Német lap: Görögország nem tudja teljesíteni az EU-Törökország megállapodás előírásait

2016-03-29 19:45:00

Görögország nem tudja teljesíteni a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás előírásait - jelentette kedden a Bild című német lap a hírportálján az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalra (EASO) hivatkozva.

    Az európai uniós hivatal egyik nem nyilvános e-mailje szerint Görögország nem végezte el a törvénymódosításokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az uniós társállamok mintegy 4 ezer fővel - menekültügyi szakemberekkel, tolmácsokkal, bírákkal, rendőrökkel - támogathassák a görög hatóságok munkáját.
    Az EASO-tól kiszivárgott e-mail alapján egyhamar nem lehet végrehajtani az EU-Törökország megállapodást, amely előirányozza, hogy április 4-én megkezdjék a Törökországból az Égei-tengeren fekvő görög szigetekre átkelt és a görög hatóságok által elutasított menedékkérők visszaszállítását Törökországba - állapította meg a Bild.
    A beszámoló szerint egy meg nem nevezett nyugat-európai államfő a lapnak a görög-macedón határ lezárására utalva azt mondta: "Jó volt, hogy Ausztria és a balkáni országok kész helyzetet teremtettek", mert "erősödnek a kételyek, hogy a görög kormány egyáltalán részt akar-e venni" a válság kezelésében.
    Ugyancsak kedden a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) szóvivője elmondta, hogy elindultak az első tanácsadók Görögországba. A négy szakember felméri a helyzetet, megvizsgálja a technológiai, logisztikai körülményeket, és az EASO munkatársaival együtt tisztázzák majd, hogy a BAMF által felajánlott 100 fő miként támogathatja a görög menekültügyi hatóság munkáját.
    Azt az EASO dönti majd el, hogy mikor és hol kezdenek dolgozni a BAMF munkatársai - mondta a szóvivő német hírportálok beszámolói szerint.
    A német kormány a 100 menekültügyi szakember mellett egy legfeljebb 200 fős egységet ajánlott fel a szövetségi rendőrség kötelékéből az egyezmény végrehajtásának támogatására. A németek csak segítő feladatokat láthatnak el, mert görög területen csak a görög illetékesek hozhatnak hatósági döntéseket.
    Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. A megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.