Gedeon napja van. | 2024.03.28

Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezések, oktatás, Quaestor, baloldal, Dublin)

2016-03-29 13:31:23

 A brüsszeli terrortámadások áldozatairól és Pozsgay Imre haláláról emlékezett meg Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a parlamentben. A napirend előtti felszólalásokban szó volt a pedagógusok sztrájkjáról, a Quaestor-ügyről, a baloldali pártok politikájáról és a dublini egyezményről.

    
    Megemlékezések
    
    Március 22-én a terrorizmus ismét lesújtott Európára - mondta Kövér László utalva a brüsszeli merényletekre. Közölte, alig négy hónappal a párizsi támadások után a brüsszeli vérengzés egyértelművé teheti mindenki számára, hogy "Európa egy kitervelt és módszeres fegyveres támadás célpontja".
    A házelnök szerint a terrorizmus célja, hogy rávegyék az európaiakat közös értékeik és érdekeik feladására, hogy a bizonytalanság és a félelem légkörét kialakítva aláássák demokratikus politikai berendezkedésüket.
    Kövér László kijelentette: Magyarország egy erős Európa megteremtésében érdekelt, nemzeti erőforrásaival kész ehhez hozzájárulni. Nem hagyhatjuk, hogy a terroristák elérjék céljukat! - hangoztatta.
    A parlament elnöke megemlékezett a március 25-én elhunyt Pozsgay Imréről is. Ő volt az első állampárti politikus, aki az 1956-os forradalmat népfelkelésnek nevezte - mutatott rá.
    A képviselők egyperces néma felállással adóztak az elhunytak emlékének.
    
    LMP: nincs előrelépés az oktatáspolitikában
    
    Ikotity István (LMP) szerint továbbra sincs előrelépés a kormány részéről az oktatáspolitikában. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről szóló bejelentést újabb kommunikációs fogásnak tartotta. Úgy fest, hogy Habony Árpád döntötte el, hogy megszűnik a Klik - tette hozzá.
    Elmondta, vajmi kevés a Klik megszüntetése, ha a települések nem kapják vissza az iskoláikat és nem kapnak a fenntartáshoz pénzt.
    Közölte, szerdán a polgári engedetlenséggel élve iskolák százaiban tiltakoznak a pedagógusok, majd felszólította a kormányt, semmilyen retorzió ne érje azokat, akik ezt a békés tiltakozási formát választják.
    Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint már a tárgyalások elején jelezték, hogy továbbra is állami fenntartásban maradnak az iskolák. Óvatosságra intette Ikotity István, mert alaptörvénybe és a sztrájktörvénybe ütközhet a polgári engedetlenségre való felszólítás.
    Az államtitkár visszautasított minden olyan törekvést, amely az ifjúság nevelésébe politikai jelszavak mentén beavatkozik.
    
    MSZP: hogy került közpénz a Quaestorba?
    
    Szakács László (MSZP) azt firtatta, hogyan rakhatott a Magyar Nemzeti Kereskedőház közpénzt a Quaestorba. Szóvá tette, hogy a kereskedőháznak ugyan állampapírjai voltak a pénzügyi szolgáltatónál, de azok ellenértékét, 3,8 milliárd forintot készpénzben kapták vissza. Ezt akkor is furcsának tartották, mégis csak hetekkel később tettek feljelentést - jegyezte meg.
    Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint a kereskedőház teljesen jogszerűen tartotta az állampapírokat a Quaestorban, és úgy kapta azokat vissza, hogy azok értékét visszautalták neki.
    Közölte, az ügylet egyetlen magyar állampolgárnak sem okozott hátrányt.
    
    KDNP: a baloldaliak most is demokratikus berendezkedésbe vetett hitetet rombolják
    
    Soltész Miklós (KDNP) a baloldali pártok politikáját bírálta, szerinte ahogy az elmúlt években, most is a demokratikus berendezkedésbe vetett hitetet rombolják. Magatartásukkal megbénítják az államok védekezési képességeit, az egyenlő bánásmód hangoztatásával segítik a bűnözők, a terroristák tevékenységét, segítik Európa megszállását - hangoztatta, majd azt firtatta, támogatni fogják-e a kormány terrorizmus elleni akciótervét.
    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a brüsszeli tragédia után most már a baloldali pártok sem tagadhatják, hogy világos összefüggés van a korlátlan bevándorlás és terrorveszély között.
    Hozzátette: Brüsszel tanulságait le kell vonni, ezért döntöttek a terrorellenes akciótervről a kormány. Értékelése szerint a kabinet nem kér sem kevesebb, sem több eszközt annál, mint ami más uniós tagállamokban a kormányok kezében van.
    
    Fidesz: az Európai Bíróság visszaigazolta a magyar megoldást
    
    Németh Zsolt (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bíróság március 17-ei, precedensértékű ítéletében kimondta, a dublini egyezmény keretében visszaküldött emberek esetében is vizsgálni lehet, hogy biztonságos harmadik országból érkeztek-e. Szerinte ezzel a bíróság visszaigazolta a magyar megoldást.
    Jelezte azt is, hogy áprilisban várható a dublini egyezmény felülvizsgálata, és általánosan elfogadott lehet ez a megoldás.
    Völner Pál válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezményt olyan időszakban alkották meg, amikor jóval kisebb bevándorlás volt, és akkor nem készültek fel nem együttműködő népcsoportokra sem.
    Reményét fejezte ki, hogy az egyezmény áttekintésekor több olyan elemet sikerül beépíteni, amely a schengeni rendszer megőrzését szolgálja.