Tivadar napja van. | 2024.04.20

Nébih: indul a vadon élő rókák tavaszi veszettség elleni immunizálási kampánya

2016-03-29 08:33:46

 

Indul a vadon élő rókák tavaszi veszettség elleni immunizálási kampánya - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 

    Közleményük szerint a csalétkeket ezúttal is kisrepülőgépekről szórják ki  április 2. és 16. között az ország területének mintegy kétharmadán. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium csomagolásban található az oltóanyag. 
    A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes, elfogyasztása veszettség elleni védettséget azonban nem ad. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom érvényes - tették hozzá.
    Az érintett területeken piros színű plakátok tájékoztatják a lakosságot az immunizációs kampányról. További információk, valamint a vakcinázással érintett települések listája - megyei bontásban - elérhető a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/aprilis-elejen-kezdodik-a-vadon-elo-rokak-tavaszi-veszettseg-elleni-immunizalasi-kampanya.
    A Nébih kifejtette, a veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. Köszönhetően többek közt annak, hogy az állategészségügyi hatóság 1992 óta rendszeresen, évente két alkalommal megszervezi a rókák vakcinázását "zoonózis", azaz állatról emberre terjedő betegség, 1994 óta nem történt Magyarországon.
    A több mint hatszázmillió forintba kerülő magyarországi program az Európai Unió támogatásával valósul meg. 2016-ban az EU tizenhárom tagállamában zajlik veszettség mentesítési program. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget. A mentesség elérésében, valamint közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának, emellett javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is - emelte ki közleményében a Nébih.