Andrea napja van. | 2024.04.18

Fegyveres támadót tettek ártalmatlanná a Capitoliumnál - FRISSÍTETT (új: rendőrségi tájékoztató, a biztonságiak ismerték a támadót)

2016-03-29 05:55:34

Fegyvert rántott egy férfi hétfőn Washingtonban az amerikai törvényhozás látogatóközpontjánál. Az őrség rálőtt a támadóra, megsebesítette és azonnal elfogta - közölte a rendőrség.

    A támadón kívül megsebesült egy nő, és az első információk szerint egy őr is, de ez utóbbit később nem erősítették meg, azt viszont igen, hogy nem terrorista akció történt.
    A Capitolium rendőrségének vezetője, Matthew Verderosa rövid sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a támadót ismerték a látogatóközpont biztonsági emberei, már többször járt ott, mi több, korábban is voltak vele bajok. A biztonsági szolgálat vezetője ugyanakkor nem nyilatkozott az elkövető személyéről, sem tettének vélhető motívumairól. Mindösszesen annyit közölt: a férfit a washingtoni kórházba szállították, és megoperálták. Ugyancsak kórházban ápolják azt a fiatal nőt, aki a látogatók között várakozott, és miután a biztonsági őr rálőtt a fegyvert rántó támadóra, egy visszacsapódó szilánk megsebesítette.
    Matthew Verderosa hangsúlyozta, hogy nem történt több, mint köztörvényes bűncselekmény, a turistákat arra bíztatta, hogy látogassák ismét a Capitolium épületét, teljes a biztonság.     Az incidens helyi idő szerint kora délután történt. Alice Kim, a washingtoni városi rendőrség szóvivője már akkor hangsúlyozta, hogy nem terrortámadás történt.
    A Capitolium, valamint a Fehér Ház környékét lezárták, a brüsszeli terrormerényletek óta egyébként is alaposan megszigorított biztonsági intézkedéseket tovább szigorították, vagyis több rendőrt vezényeltek ki a mostani a lövöldözés helyszínére is. Rövid időre lezárták a szövetségi Legfelsőbb Bíróság Capitolium mellett lévő épületének kapuit. Délután öt órára már a Capitolium és a Fehér Ház zárlatát is feloldották.  
    A látogatókat és a környéken sétálókat a lövöldözés után azonnal fedezékbe menekítették, a törvényhozás épületében - a húsvéti ünnep miatt - nem tartózkodtak képviselők és szenátorok.
    Bár a Capitolium környékén feltorlódtak az autók és nagy forgalmi dugók nehezítik a forgalmat, az amerikai fővárosban nyugodt a helyzet. A Capitolium rendőrsége viszont folytatja a nyomozást az incidens hátterének teljes felderítésére.