Gedeon napja van. | 2024.03.28

Volt CIA-vezető: az elnökjelölt-aspiránsok közül Hillary Clinton a legfelkészültebb

2016-03-28 20:40:00

 Michael Hayden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója szerint az elnökjelölt-aspiránsok közül nemzetbiztonsági kérdésekben - a demokrata párti - Hillary Clinton a legfelkészültebb, a republikábus táborban pedig szerinte John Kasich ohiói kormányzó.

    A volt CIA-igazgató a Politico című lapnak adott interjújában fejtette ki véleményét. Hayden - aki Donald Trump első külpolitikai nyilatkozatait "inkoherensnek" nevezte - a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül John Kasich ohió kormányzót mondta a külpolitikában is jártasnak, felkészültnek. Hayden úgy fogalmazott: Kasich nézetei állnak legközelebb Jeb Bushnak, a dél-karolinai előválasztási kudarc után az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből kiszállt volt floridai kormányzónak a felfogásához, amelyet ő teljes egészében támogatott.
    Michael Hayden kitérő választ adott, illetve lényegében ismét Hillary Clintont nevezte meg arra a kérdésre, hogy kit tartana a  nemzetbiztonsági kérdésekben második legfelkészültebb elnökjelölt-aspiránsnak, mivel egyelőre nem úgy tűnik, hogy John Kasich nyeri el a Republikánus Párt elnökjelöltségét. "Nem akarok sem jobbról, sem balról politikust megnevezni, de aki a legfelkészültebb és az első naptól készen áll: Hillary Clinton" - mondta.       Haydent amúgy meggyőződéses republikánusként tartják számon, és - a Politico állítása szerint - nem híve és nem támogatója a volt külügyminiszternek, sőt, fontos ügyekben kifejezetten bírálta is Hillary Clintont. Ám a légierő visszavonult négycsillagos tábornoka több mint négy évtizeden keresztül hűséges szolgálója volt az amerikai hírszerzésnek és elhárításnak, s általában a nemzetbiztonsági politikának, s bár például Barack Obama terrorellenes politikájának nem minden lépésével értett egyet - Hayden szigorúbb, keményebb fellépést szorgalmazott -, nemcsak lojális volt a demokrata párti elnökhöz, hanem keményen bírálta a hírszerzési ügyekkel a nyilvánosság elé lépőket is.       A Politico újságírójának azon kérdésére azonban, hogy melyik elnökjelölt-aspiráns jelentene nagyobb veszélyt az amerikai nemzetbiztonságra, habozás nélkül válaszolta, hogy Donald Trump, a republikánusok jelenlegi vezető elnökjelölt-aspiránsa. "Jelenlegi állásfoglalásait elhibázottaknak látom... egyszerűen nem tudom, hogy mit fog csinálni" - fogalmazott Hayden.
    Hillary Cintonról viszont azt állította, hogy azon néhány alkalommal, amikor személyesen is találkozott vele, nagy benyomást tett rá. "Két-három héten keresztül, amíg Obama elnök ki nem nevezte Leon Panettát, az új CIA-igazgatót (aki 2009-2011 között töltötte be e tisztséget), én tájékoztattam naponta Hillary Clintont, aki akkor még leendő külügyminiszter volt. Gyorsan tanult" - idézte fel emlékeit Michael Hayden.