Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hatóságok még mindig keresik a harmadik repülőtéri robbantót

2016-03-28 18:29:19

A korábbi hírekkel ellentétben nem Faycal Cheffou lehetett a harmadik tagja annak a "terrorkommandónak", amely a múlt hét elején robbantásos merényletet hajtott végre a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - derült ki a belga hatóságok hétfői közléseiből.

    A fiatalembert még csütörtökön fogták el a brüsszeli ügyészség épülete mellett, és a helyi lapok egyöntetűen arról számoltak be, hogy ő volt látható a repülőtér biztonsági kamerái által rögzített felvételen a két öngyilkos merénylő társaságában.
    A belga szövetségi ügyészség szombaton azt közölte, hogy vádat emeltek Faycal Cheffou ellen "terrorcsoportban való részvétel, terrorista gyilkosság és terrorista gyilkossági kísérlet" miatt. Hétfőn azonban már arról tájékoztatott a vádhatóság, hogy szabadon engedték a férfit, mert nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy őrizetben tartsák.
    A rendőrség átkutatta Faycal Cheffou lakását, ott azonban nem találtak fegyvereket vagy robbanóanyagokat.
    Hétfőn a rendőrség ismételten felhívást tett közzé, hogy azonosítsák a videofelvételen látható, sötét kalapot és világos felöltőt viselő férfit.
    A hatóságok szerint a repülőtéri öngyilkos merényleteket elkövető Najim Laachraoui és Ibrahim El-Bakraoui társaságában lévő harmadik, eddig azonosítatlan férfinél is volt egy robbanószerekkel teli poggyász, ő azonban feltehetőleg elbizonytalanodott, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.
    A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincöt ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.
    A belga szövetségi ügyészség hétfőn közölte, hogy terrorszervezetben való részvétel miatt vádalt emelt három ember ellen, akiket vasárnap vettek őrizetbe Brüsszelben.
    Egyelőre nem tudni, hogy a Yassine A., Mohamed B. és Aboubaker O. nevű férfiaknak közük van-e azokhoz a merényletekhez, amelyeket szélsőséges iszlamisták hajtottak végre múlt héten hétfőn a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, illetve az uniós negyed közelében található Maelbeek metrómegállóban.
    A hatóságok vasárnap kilenc embert bevittek kihallgatásra, hatukat azonban elengedték.