Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szíria - Putyin: az orosz kontingens részt vesz Palmüra aknamentesítésében

2016-03-27 16:19:57

A Szíriában állomásozó orosz kontingens részt vesz a damaszkuszi kormányerők által az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől visszafoglalt Palmüra város aknamentesítésében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap telefonon Irina Bokovának, az UNESCO vezérigazgatójának.
Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a sajtót. Az UNESCO az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A szíriai erők a hivatalos damaszkuszi közlés szerint vasárnap verték ki az IÁ utolsó egységeit Palmürából.
    Putyin üdvözölte - az idén esedékes ENSZ-főtitkári választáson az esélyesek között számon tartott - bolgár Bokovát abból az alkalomból, hogy a kormányerők felszabadították az ősi várost. Peszkov szerint az orosz elnök és az UNESCO vezetője megállapodtak, hogy az ENSZ szakosított szervezete, valamint Oroszország és Szíria hamarosan megkezdi a Palmürában okozott károk felmérését, és kidolgozza a még nem teljesen elpusztult régészeti emlékek helyreállításának tervét. 
    Az orosz elnök szóvivője szerint Bokova köszönetet mondott Putyinnak az együttműködésért, és kijelentette, hogy az UNESCO kész a közös munkára.
    Putyin a nap folyamán telefonon gratulált Bassár el-Aszad szíriai elnöknek Palmüra felszabadításához, és neki is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az egyedülálló történelmi várost megőrizzék a világkultúra számára. 
    Az orosz elnök megismételte szíriai partnerének, hogy az orosz fegyveres erők kontingensük nagy részsének kivonása után is "tovább fogják segíteni a szíriai hatóságok terrorizmus elleni harcát, és abban is segítenek, hogy felszabadítsák saját földjüket a szélsőséges csoportoktól" - mondta Peszkov. 
    Aszad nagyra értékelte az orosz segítségnyújtást, kijelentette: anélkül lehetetlen lett volna olyan sikereket elérni, mint az IÁ által tavaly májusban elfoglalt Palmüra felszabadítása.
    Oroszország nem Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatására, hanem "a törvényes szíriai kormány megőrzése" és az ország széthullásának megakadályozása érdekében kezdett katonai akcióba a közel-keleti országban - jelentette ki vasárnap Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az Interfax hírügynökségnek.
    Zaharova a hivatalos orosz álláspontot megismételve azzal érvelt, hogy Moszkvát akkor lehetne valamelyik fél támogatásával megvádolni, ha például már 2011-ben vagy 2012-ben csapatokat vezényelt volna a polgárháborúban álló Szíriába.