Emma napja van. | 2024.04.19

Hat embert, köztük egy imámot ítéltek el Macedóniában

2016-03-25 19:52:00

 

Hat embert, köztük egy muzulmán hitszónokot, azaz imámot ítéltek el pénteken Macedóniában a szíriai és iraki harcokban való részvételért, valamint toborzásért - számolt be erről a vesti.mk szkopjei hírportál. 

 

    A macedón bíróság öt és féltől hét évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a tavaly augusztusban elfogott gyanúsítottakat, mert azok szélsőséges iszlamisták oldalán harcokban vettek részt, illetve ezekhez a harcokhoz toboroztak embereket. 
    A rendőrség tavaly négy városban, köztük Szkopjéban lépett akcióba, 21 házat kutattak át, valamint egy internetes kávézót és egy mecsetet. A most elítélt imámot is - akit a csoport ideológiai vezetőjének tartanak - akkor fogták el. 
    A bíróság nem közölte, hogy az elítéltek pontosan melyik szélsőséges iszlamista szervezet oldalán harcoltak, a macedón sajtó szerint azonban az Iszlám Állam nevű terrorszervezetről lehet szó. 
    További öt vádlott ítéletét a későbbiekben mondják ki.
    A macedón törvények tiltják az ország állampolgárainak, hogy külföldi hadseregben vagy félkatonai szervezetben harcoljanak. Ugyanakkor a hivatalos becslések szerint jelenleg is mintegy 130-an harcolnak a szíriai és az iraki harctéren, legalább 16-an pedig már életüket vesztették.
    A 2,1 milliós Macedónia lakosságának körülbelül 30 százaléka muszlim vallású, ugyanakkor a szélsőségek csak kis mértékben vannak jelen a lakosság körében.