Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-03-25 17:55:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen a Kelet-európai-síkság északi részéig anticiklonális hatások alakítják az időjárást. A felsorolt tájakon változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék csak az anticiklon peremén fordul elő. Ugyanakkor Észak-, Északnyugat-Európában ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok hatására gyakran erősen felhős az ég, és szórványosan esik az eső, záporeső, Finnország térségében pedig havazik. Szintén ciklon örvénylik a Fekete-tengertől kissé északra, így ott is sok a felhő, és többször csapadékos az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti felén általában 0 és +10 fok között alakul, de a Skandináv-félsziget északi részén napközben is mindössze -1, -4 fokot mérnek. Enyhébb az idő délen és nyugaton, ahol a kora délutáni órákra többnyire 10 és 18 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget déli tájain 20, 23 fok is előfordul. Szombat estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől egyre nedvesebb, kissé enyhébb, majd szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------
    Nyugat felől tovább növekszik, majd egyre nagyobb területen meg is vastagszik a felhőzet, de reggelig a keleti határnál még szakadozott lesz a felhőzet. Főként a Dunántúlon és a középső országrészben alakulhat ki kisebb eső, záporeső. Szombaton eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd délután észak felől szakadozik, csökken a felhőzet. Több helyen valószínű eső, záporeső. Reggelig általában mérsékelt marad a légmozgás, szombaton napközben megélénkül az északnyugati, nyugati szél. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 9 és 13 fok között alakul.