Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csepreghy: az LMP és Hadházy Ákos kritikája a kormányt erősíti

2016-03-24 20:10:00

Jó döntés volt átalakítani a korábbi pályázati rendszert, hiszen az LMP, illetve a párt szakpolitikusa, Hadházy Ákos csak olyan hibákat talált, amelyek a 2007-ben meghozott döntések eredményei, és amelyek miatt az uniós forrásokat kezelő rendszert a jelenlegi kormány átszervezte - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az MTI-vel csütörtökön.
Az államtitkár arra reagált, hogy az LMP szerint a kormány többször is gyanús módon, magáncégeket is bevonva bonyolított le uniós pénzek lehívását felgyorsító, valamint azt ellenőrző projekteket. Hadházy Ákos, az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője, elnökségi tagja csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján példaként említett egy olyan projektet, amelyben az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Széchenyi Programiroda és a Türr István Képző és Kutató Intézet összesen 5 milliárd forintot költött el 2015 tavaszától az év végéig.
    Csepreghy Nándor közölte, azok a szervezetek, amelyek 2014-ben támadták és szakmaiatlan döntésnek tartották a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetését, valamint a szerintük jól működő, az uniós forrásokat kezelő rendszer átalakítását, most a kormány akkori válaszait ismétlik.
    Egy rosszul működő, a visszaélésekre lehetőséget adó pályázati rendszert számolt fel a Miniszterelnökség annak érdekében, hogy garantálható legyen az uniós források átlátható, az ország érdekeit szem előtt tartó felhasználása - hangsúlyozta.
    Csepreghy Nándor szerint azért volt szükség új pályázati rendszerre, mert 2007-ben az akkori kormányzat olyan megállapodást írt alá Brüsszellel, amely baloldali szatellit cégek érdekeit helyezte előtérbe az ország hosszú távú fejlesztési igényeivel szemben.
    "Azt a rendszert, amelyre az LMP most kígyót-békát kiált, 2015-ig nem volt lehetőség érdemben átalakítani. Javasoljuk, hogy az akkori döntések eredményeként létrejövő abszurditásokért kérjék számon politikai szövetségeseiket, akiket az MSZP-s padsorokban maguk mellett látnak" - fogalmazott írásos tájékoztatójában az államtitkár.
    Csepreghy Nándor kifejtette, Magyarországnak 2010-2014 között a legfontosabb fejlesztéspolitikai feladata az volt, hogy hazahozza az uniós forrásokat, és egyetlen, az országnak járó eurocentet se hagyjon Brüsszelben.
    A Széchenyi Programiroda által vezetett konzorcium támogató tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország le tudta hívni a 2007-2013-as uniós időszakban rendelkezésre álló teljes keretet. Több ezer, adminisztratív és menedzsment problémával küzdő, késedelemben lévő, kiemelt társadalmi jelentőséggel bíró - köznevelési, egészségügyi, valamint szociális és foglalkoztatási - projekt tudta teljesíteni célkitűzéseit és kerülte el a forrásvesztést - hangsúlyozta az államtitkár.
    Az új pályázati rendszer eddig jól vizsgázott, hiszen nem csak a pénzek lehívására alkalmas, hanem arra is, hogy valóban olyan fejlesztéseket finanszírozzanak belőle, amelyek új munkahelyeket teremtenek vagy a gazdasági növekedést szolgálják - szögezte le.
    A források felhasználását nem csak a hazai hatóságok, hanem az uniós szervek is folyamatosan vizsgálják, és ott, ahol szabálytalanság gyanúja merül fel, eljárását kezdeményeznek, ahogyan ez több projekt esetében meg is történt - jelezte Csepreghy Nándor.