Gedeon napja van. | 2024.03.28

Védőügyvéd: Salah Abdeslam nem tudott a brüsszeli robbantások előkészítéséről

2016-03-24 12:48:00

 Nem volt tudomása a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban - közölte a sajtóval Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje egy bírósági meghallgatást követően csütörtökön.

    Hozzátette: a támadásokat követő megbeszélésből az derült ki, hogy Abdeslam nem működött együtt a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőivel.
    Arra az újságírói kérdésre, hogy a vádlott a brüsszeli robbantások óta együttműködik-e a hatóságokkal, az ügyvéd elmondta: nem hinné, hogy védence magába zárkózna, de senkinek sem nyilatkozott az esetet óta. Ha a jövőben nem működne együtt a hatóságokkal, "az egy új Zaventemhez, vagy Bataclanhoz vezethetne, amit jobb lenne elkerülni" - fogalmazott, a brüsszeli repülőtér elleni támadásra, illetve a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat egyik helyszínére utalva.
    Az ügyvéd úgy vélte, mielőtt a nyomozókkal újra beszélne, Abdeslam előbb vele szeretne egyeztetni.
    Sven Mary elmondta, hogy pénteki elfogása utáni kijelentései ellenére Abdeslam a lehető leghamarabb a francia bíróság elé kíván állni, hogy "magyarázatot adjon" a november 13-án elkövetett merényletsorozatban játszott szerepére. Az ügyvéd hozzátette: tájékoztatja az ügyben eljáró bíróságot arról, hogy Abdeslam nem utasítja el franciaországi kiadatását.
    Sven Mary közölte, mindent megtesz azért, hogy Abdeslam kívánsága a lehető legrövidebb idő alatt teljesülhessen.
    A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között - külügyi közlés szerint - két magyar.
    Abdeslamot a pénteki elfogását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.