Auguszta napja van. | 2024.03.29

Izraeli katonák agyonlőttek két késelő palesztin merénylőt Hebronban

2016-03-24 08:26:58

 

Izraeli katonák agyonlőttek két palesztin merénylőt, aki késsel támadt egy határőr katonára csütörtök reggel Hebronban - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

 

    A katona közelharcba keveredett egy útellenőrző pontnál a késekkel rátámadó palesztinokkal, akik közepesen súlyosan megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket.
    Az incidens a ciszjordániai Hebronban, a - zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helyként tisztelt - pátriárkák sírja közelében létrehozott zsidó telepes negyed bejáratánál történt. A sebesült katonát kórházba vitték. 
    Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.     A hatodik hónapja tartó erőszakhullámban 28 izraeli állampolgár és két amerikai turista vesztette életét, a másik oldalon pedig 198 palesztin halt meg. Izrael szerint a palesztinok túlnyomó többségét merényletek elkövetése vagy megkísérlése közben lőtték le, a többiek pedig a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban haltak meg.     Jeruzsálem szerint a palesztin vezetők és a palesztin média uszítása a felelős a támadásokért, a palesztinok viszont azt állítják, hogy a majdnem öt évtizedes megszállás miatt érzett elkeseredettség gerjeszti az erőszakhullámot.