Andrea napja van. | 2024.04.18

Tíz férfit átadnak a francia hatóságoknak a hétfőn magyar-francia rendőrségi akcióban őrizetbe vettek közül

2016-03-23 20:58:00

A Fővárosi Törvényszék kedden és szerdán megtartott tizenkét tárgyalásán hozott végzéseivel elrendelte tíz magyar állampolgárságú gyanúsított átadási letartóztatását és átadását egyszerűsített eljárásban a francia hatóságoknak azon tizenkét férfi közül, akit a rendőrök hétfőn vettek őrizetbe prostituáltak futtatása és bűnszervezet működtetése miatt.

    A Fővárosi Törvényszék szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a gyanúsítottakat hétfőn Magyarországon vették őrizetbe. A magyar hatóságoktól érkezett információk alapján 2011-ben Ausztriában, majd 2014-ben először Bordeaux-ban, 2014 szeptembere óta Strasbourgban tartó nyomozások nyilvánvalóvá tették, hogy működik egy családi bűnszervezet Szegeden, amely mintegy negyven magyar nő futtatásával foglalkozik.
    Közölték: az elkövetőkkel szemben a francia hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot bűnszervezetben részvétel, valamint bűnszervezetben elkövetett minősített kerítés és pénzmosás bűntette miatt, amelyek büntetési tételének felső határa 20 év szabadságvesztés. A tájékoztatás szerint ezen bűncselekmények miatt Magyarországon nem folyik büntetőeljárás a tizenkét férfi ellen.
    A tárgyalásokon a gyanúsítottak közül tízen nyilatkoztak úgy, hogy a bíróság rendelje el az átadási letartóztatásukat egyszerűsített átadás mellett - írta a törvényszék.
    Tíz elkövető esetében a végzés jogerőre emelkedett. Ketten nem járultak hozzá az átadáshoz, az átadási határozat ellen fellebbezéssel éltek, esetükben a végzés nem jogerős.
    Mindegyik gyanúsított kérte az úgynevezett specialitás alkalmazását - ami azt jelenti, hogy velük szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás -, ezért a bíróság ezt elrendelte.
    Részletezték: a bíróság végzései szerint tíz gyanúsított esetében az átadási letartóztatás legkésőbb a végzés jogerőre emelkedésétől számított tíz napig tart. Amennyiben az európai elfogatóparancsot kibocsátó tagállam illetékes hatósága addig az időpontig nem veszi át őket, szabadlábra kell helyezni a gyanúsítottakat.
    A gyanúsítottak csak akkor adhatóak át - tették hozzá -, ha a francia igazságügyi hatóságok megfelelő jogi garanciát nyújtanak arra, hogy a francia jog alapján szabadságvesztés vagy szabadságelvonással járó intézkedés jogerős kiszabása esetén őket kérelmükre a büntetés vagy az intézkedés végrehajtására visszaszállítják Magyarországra.
    Az ügyészség és a rendőrség hétfőn közölte: tizenkét férfit vett őrizetbe, valamint több száz millió forint értékben készpénzt és vagyontárgyakat foglalt le a rendőrség egy francia-magyar rendőrségi akció keretében, prostituáltak futtatása és egy bűnszervezet működtetése miatt. A csaknem egy éve, tavaly áprilisban létrehozott francia-magyar nyomozócsoportot, amelynek célja a bűnszervezet tagjainak elfogása volt, francia részről Nancy ügyészsége, magyar részről a Csongrád Megyei Főügyészség vezette.

bszg bki gkp