Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új munkaerőpiaci pontot adtak át Tabon

2016-03-23 15:27:51

 

Átadták a foglalkoztatást segítő Tabi Munkaerőpiaci Pont új épületét a Somogy megyei városban szerdán.

 

    Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta: a 140 millió forintos beruházás azon országos program része, amelynek keretében 6 milliárd forintból több mint félszáz helyszínen épültek, vagy újultak meg munkaügyi kirendeltségek, 21. századi körülményeket biztosítva a hivatali munkához és az álláskeresők fogadásához.
    Hangsúlyozta: Magyarországon 2010 óta több mint félmillióval nőtt a foglalkoztatottak száma, ebből 300 ezren a versenyszférában helyezkedtek el, ami a gazdaság fejlődését, vaalmint azt jelzi, hogy a vállalkozók biztonságban érzik magukat, mernek fejleszteni.
    Az államtitkár szólt arról is, hogy a munkanélküliség 11,6-ról 6,2 százalékra csökkent, a foglalkoztatottak aránya kevesebb mint 55-ről 64,8 százalékra nőtt, ez alig marad el az európai uniós átlagtól.
    Hozzátette, jelentős előrelépés történt a fiatalok elhelyezkedését illetően is: amíg a 15-24 év közöttiek körében 2010-ben az álláskeresők aránya mintegy 30 százalék volt, ma 15 százalék alatt van, a korosztály foglalkoztatási aránya 20-ról 26 százalékra nőtt.
    Cseresnyés Péter kitért arra, hogy az elmúlt évek folyamatos gazdasági növekedésének köszönhetően a 25-54 évesek között több mint 80 százalékos a foglalkoztatási arány, 2 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot.
    Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, ahhoz képest, hogy Magyarország 2010-ben csődközeli állapotban volt, mára több mutatót tekintve az unió éltanulójává vált, köszönhetően a magyar emberek erőfeszítéseinek és a nemzeti érdekeket szem előtt tartó kormányzat gazdaságélénkítést célzó intézkedéseinek. Úgy vélte, az embereknek van okuk, hogy erre büszkék legyenek.
    A politikus közölte, hogy 2010-es kormányváltás óta Somogyban 106 ezerről 118 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma, a regisztrált álláskeresőké a tabi járásban a korábbi felére, valamivel több, mint 700-ra csökkent. 
    Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy a kirendeltség segíti a foglalkoztatás bővülését a 24 települést magába foglaló tabi járásban, ahol mintegy 12 ezer 500 ember él, mindössze két település lakossága ezer feletti, a képzettség szintje pedig alacsonyabb a somogyi átlagnál.
    Schmidt Jenő (Fidesz-KDNP), Tab polgármestere azt közölte, hogy a városnak és környékének nagy szüksége van a fejlesztésekre az elvándorlás megállítása érdekében, ehhez az új munkaerőpiaci pont is hozzájárulhat.