Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kína civil informátorokkal küzd a terrorizmus ellen

2016-03-23 13:31:58

 

A kínai rendőrség a gyanús jelenségekkel és gyanúsan viselkedő személyekkel kapcsolatos információszolgáltatás ösztönzésével igyekszik mozgósítani a lakosságot, és tovább képezi a terrorelhárítás embereit - számolt be szerdai hírében a China Daily című angol nyelvű kínai napilap online változatában.

    A jelentés szerint a főváros közbiztonsági hivatalának illetékesei szerdán informátorokat díjaztak, egyikük 3 ezer (130 ezer forint), a másik 2 ezer jüant (86 ezer forint) kapott. Az elismerésben részesülő civilek "terrorizmussal és veszélyes eszközök feltűnésével összefüggésben" tettek közérdekű bejelentést. Az egyikük egy gyanúsan viselkedő külföldiről feltételezte, hogy terrorista cselekményhez lehet köze, de a konkrét ügyről nem közöltek további részleteket.
    Peking 2014 márciusában jelentette be, hogy pénzjutalmat ad azoknak a személyeknek, akik a terrorelhárítás szempontjából hasznosnak bizonyuló bejelentést tesznek. Eddig több mint 500-an összesen 600 ezer jüant (25,8 millió forint) kaptak a hatóságoktól. Az egyelőre kísérleti programban a feljelentők fejenként ezertől (43 ezer forint) 40 ezerig (1,7 millió forint) terjedő jutalmat kaphatnak.
    Kínában az elmúlt években több, súlyos áldozatokkal járó terrortámadást történt. Az északnyugati Hszincsiangon kívül az ország más pontjain, Pekingben is követtek el támadásokat.
    A kínai főváros hatóságai tavaly hat alkalommal tartottak terrorelhárító gyakorlatot, és ebben az időszakban több mint 2500-an kaptak speciális kiképzést.