Auguszta napja van. | 2024.03.29

Társadalmi változásoktól tart a belga sajtó

2016-03-23 12:45:41

 

Egy más élet, egy keményebb, zártabb, kevésbé gondtalan és talán gyűlölettel telibb társadalom kezdetét jelentik a brüsszeli terrortámadások, ennek kialakulása ellen azonban minden eszközzel küzdeni kell - figyelmeztetett szerdai írásában a Le Soir című belga napilap.

    A cikk szerzője a közelmúlt legsötétebb fejezetének nevezte a belga fővárosban kedd reggel végrehajtott robbantásos merényleteket. Ugyanakkor hozzátette: a lakosság a válságos órákban megmutatta, hogy mennyire emberséges. "A jóság volt a válasz a borzalmakra, az emberiesség a barbárságra" - fogalmazott a cikkíró.
    Bár a folyamatos terrorkészültség és katonai jelenlét miatt a lakosság szinte fel volt készülve arra, hogy támadás fogja őket érni, a történtek emlékeztették az embereket s sebezhetőségükre. "Együtt kell élni a félelmünkkel, uralkodni kell felette, aztán elfelejteni" - hangsúlyozta írásában a Le Soir.
    A Politico című brüsszeli hírportál szerint a keddi merényletek talán megváltoztatják a kontinens hozzáállását a biztonsági kérdésekhez. Mint írták, meghatározó szerepe lesz annak, hogy a következő napokban miként ültetik át a gyakorlatba a kezdeti politikusi reakciókat.
    "Világosan át kell gondolnunk, hogy miként kellene megreformálni a titkosszolgálatokat" - hangsúlyozta Claude Moniquet szakértő, aki szerint a feszültebbé való politikai hangulatban elkerülhetetlenül a szabadságjogok kárára fogják megerősíteni a biztonsági intézkedéseket.
    "Szerintem a közvélemény nincsen tisztában azzal, hogy mennyi biztonsági intézkedést nem hajtanak végre az uniós tagállamok. Ott van a titkosszolgálati információk megosztásának problémája: a tény, hogy az Europol nem működik hatékonyan" - mondta a hírportálnak Claude Moraes, az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnöke.
    Az amerikai kézben lévő Politico írásában arra is figyelmeztettek: a közvélemény egyre nagyobb része úgy véli, hogy az Európai Unió vezetői nem képesek ellenőrzésük alatt tartani a terrorfenyegetést. Mint írták, ezek a merényletek Európa-szerte fokozni fogják a menekültválság miatt amúgy is megnövekedett xenofóbiát és a bevándorlásellenességet.
    A Politico hangsúlyozta, az utóbbi hatvan évben az volt az alapfeltételezés, hogy az Európai Unió a legfőbb biztosítéka a béke és a biztonság megőrzésének, de ha széles körben teret nyer az a vélekedés, hogy az unió erre képtelen, akkor rendkívüli mértékben megerősödhetnek a populista politikai erők a kontinensen.
    A francia nyelvű La Libre Belgique Miért éppen Belgium? című cikkében vészes jövőt jósol Európának. A napilap a brüsszeli merényletekről írva az Iszlám Államtól azt az üzenetet idézi, hogy "semmit sem láttatok még". A lap szerzője szerint ez nem olyan fenyegetés, amelyet könnyen szabad venni egy semmitől vissza nem riadó szervezettől. Az idézet ráadásul folytatódik és háborút ígér minden olyan ország ellen, amely támadást intézett vagy folytat jelenleg is az Iszlám Állam ellen. A vészjósló üzenet azzal is fenyegetőzik, hogy az érintett nyugati országokban bevezetik a Korán szerinti életet és törvénykezést.
    A lap emlékeztet arra, hogy Belgium is az Iszlám Állam ellen fellépő nemzetközi koalíció tagja 2014 szeptembere óta. A szerző megemlítette, hogy Európát több merénylet rázta meg már a kilencvenes évek óta, de ez idáig Belgiumot elkerülte ez a veszély. Kijelentette ugyanakkor: a rendőrség és a politikusok is tudtak arról, hogy eközben az ország az iszlamista terrorizmus nyugati bástyájává vált. Ez adhatott szerinte alapot arra a reményre, hogy a merényletek talán elkerülik Belgiumot.
    A cikk szerint 2012 óta több mint 500 belga állampolgár távozott Szíriába, hogy részt vegyen a terrorszervezet tevékenységében, és kiképzést kapjon a gépfegyverek használatáról, az üzenetek titkosításáról, a gerillaharcról és a robbanószerek gyártásáról.
    Közülük nagyjából 120-an tértek vissza eddig, akiknek legtöbbje radikális fundamentalista és nyugatellenes maradt - húzta alá a cikk szerzője.
    A La Libre Belgique úgy vélekedett, hogy a Párizsban elkövetett novemberi merényletek kitervelőjének és megszervezőjének tartott Salah Abdeslam pénteki elfogása, a lőfegyverek és robbanószerkezetek lefoglalása arra ösztönözhették - és továbbra is ösztönözhetik - a merényletre készülő dzsihadista csoportokat, hogy felgyorsítsák a régóta tervezett akcióik végrehajtását.