Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Ford 200 millió eurót fektet romániai gyárába 2017-ig

2016-03-23 12:43:52

 

Az amerikai Ford mintegy 200 millió eurót ruház be romániai üzemébe 2017-ig, ahol az Ecosport hobbiterepjárót fogja gyártani - írta szerdán a Ziarul Financiar című román napilap.

    A gazdasági-pénzügyi újság Jim Farleyt, a Ford európai részlegének ügyvezető igazgatóját idézte, aki Craiován - a Ford romániai telephelyén - elmondta: 2017 őszétől Romániában gyártják az európai piacra szánt Ecosport hobbiterepjárót, ezért válik szükségessé a beruházás.
    A romániai üzemben a B-Max modellt szerelik össze, amely a román média szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis nem elég népszerű az eredeti várakozásokhoz képest. Az alacsony kereslet miatt a gyár kapacitásának csak fele van kihasználva, és a Ford vezetői hosszabb ideje tárgyalják annak lehetőségét, hogy egy második modellt is Craiován gyártsanak.
    A vállalat vezetői szerint növekvő kereslet mutatkozik a hobbiterepjárók iránt, ezért úgy vélik, itt a megfelelő alkalom, hogy Európába költöztessék az európai piacra szánt Ecosport modell gyártását.
    A Ziarul Financiar megemlíti, hogy az amerikai Ford közvetlen konkurenciája lesz a francia Renault által működtetett romániai Dacia gyárnak, amelynek a szintén hobbiterepjáró Duster modellje népszerű.
    A Dacia Románia legnagyobb exportőr vállalata, a Ford a negyedik helyen állt a legnagyobb romániai exportáló vállalatok tavalyi toplistáján. A Ford Romániának 2600 alkalmazottja van, 2014-ben 912 millió euró árbevételt ért el.